Profesinė sąjunga „Solidarumas” apsvartė pasiūlymus kaip kelti atlyginimus Lietuvoje

autorius Solidarumas
d u virsel

2018 m. vasario 23 d. Vilniuje Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” surengė aptarimą kaip padidinti darbuotojų atlyginimus Lietuvoje. Su profesinės sąjungos nariais aptarti šio klausimo atvyko Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir Valstybinės darbo inspekcijos teisininkas Šarūnas Orlavičius.

Svarbiausias diskusijos tikslas buvo kaip be minimalios mėnesinės algos (MMA) kėlimo, kurį vykdo Vyriausybė suderinusi tai su socialiniais partneriais Trišalėje taryboje, rasti kitų būdų pakelti darbuotojams atlyginimus. Pernai metais Trišalėje taryboje sutarta, kad MMA turi sudaryti 45-50% vidutinio mėnesinio atlyginimo, todėl MMA negalės didėti, jei neaugs vidutinis atlyginimas. Kita problema yra tai, kad didėjant MMA, nekvalifikuotų darbuotojų atlyginimai pradeda mažai skirtis nuo kvalifikuotų darbuotojų atlyginimų. Tai sukelia nesutarimus tarp darbuotojų, ypač valstybinėse įmonėse, nes pakėlus MMA, o tų įstaigų finansavimo nepadidinus, sumažėja galimybės didinti atlyginimus ar mokėti priedus bei premijas kvalifikuotiems darbuotojams. Naująjame Darbo kodekse nurodyta, kad negalima mokėti MMA už kvalifikuotą darbą, todėl dabar darbdaviai kvalifikuotiems darbuotojams dažnai moka simboliškai dešimčia eurų didesnį atlyginimą nei nekvalifikuotiems darbuotojams. Profesinės sąjungos siūlo įvesti koeficientą kvalifikuotam darbui apmokėti. Jau dabar panaši tvarka  galioja mokant atlyginimus vairuotojams, kurių atlyginimas turi būti trečdaliu didesnis už MMA. 

Valdo Sutkaus vadovaujama Lietuvos verslo konfederacija ir profesinės sąjungos sutaria, kad valstybiniams užsakymams laimėti negali būti taikomas žemiausios kainos reiklavimas, nes tokiu būdu pati valstybė neleidžia didėti darbuotojų atlyginimams. Valdas Sutkus prisipažino, kad neseniai susitikus su Ūkio ministru Virginijumi Sinkevičiumi pavyko jį įtikinti, kad būtų atsisakoma šio reikalavimo, nes mokėdami mažiausius atlyginimus darbuotojams užsakymo vykdytojai negali samdyti gerų darbuotojų, todėl dažniausiai nekokybiškai įvykdo užsakymą ir valstybė po to turi skirti papildomai lėšų. Kaip pavyzdį jis nurodė skandalus, sukrėtusius kelių priežiūros įmones, kai buvo atskleista daugybė nekokybiškai įvydytų kelių taisymo atvejų.

Valdas Sutkus prisipažino, kad darbdavių požiūris į profesines sąjungas keičiasi ir vis daugiau jų, ypač turinčių daugiau darbuotojų, pradeda žiūrėti į jas ne kaip į priešininkes, bet kaip į padėjėjas. Kai kurie darbdaviai net svarsto galimybes perduoti personalo tvarkymo reikalus profesinėms sąjungoms, nes būtent jos geriausiai žino ko darbuotojams labiausiai reikėtų, kad jie galėtų našiai dirbti.

Valstybinės darbo inspekcijos teisininkas atsakingas už diskriminavimo darbe klausimus Šarūnas Orlavičius pavadino darbdavių kalbas, kad jie didintų algas darbuotojams, jei profesinės sąjungos užtikrintų, kad darbuotojai nesirgs, diskriminavimo pavyzdžiu, nes bandoma reikalauti, kad žmogus dirbtų sirgdamas.  

Išgirdęs apie UAB „Vilniaus viešasis transportas” profesinės sąjungos pirmininkės Danutos Mackevičienės kovą, kad troleibusų vairuotojai gautų tokį patį atlyginimą kaip ir autobusų vairuotojai, jis  paragino nenutraukti šios kovos, nes toks skirtingas apmokėjimas už tą patį darbą toje pačioje įmonėje turi diskriminavimo požymių.

Svečiai atsakė į gausius profesinės sąjungos narių klausimus.

Vėliau Socialinių darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Alma Neverienė, Medicinos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Jolanta Keburienė ir Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Ramutė Minkevičienė papasakojo kaip buvo pasirašytos socialiniės priežiūros, medicinos ir švietimo kolektyvinės šakų sutartys.

Jolanta Keburienė, dalyvavusi pasirašant medicinos darbuotojų šakos kolektyvinę sutartį, įspėjo, kad jas pasirašant net valstybinių įstaigų atstovai dažnai keičia savo susitarimus, o atėjus pasirašyti sutarties bando pateikti kitus nei anksčiau sutarta pasiūlymus. Ministras Pirmininkas S.Skvernelis net reikalavo į sutartį neįrašyti jokių skaičių dėl atlyginimo didinimo, bet profesinės sąjungos nenusileido, nes tokiu atveju šios sutartys būtų tapę niekinėmis.

Diskusijose kilę pasiūlymai, kaip didinti darbuotojų atlyginimus bus išsiųsti atsakingoms valstybės institucijoms.

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?