Individualiai dirbantys darbuotojai turi gauti deramas socialinės garantijas, pensijas, ligos ir nedarbo išmokas

autorius Ričardas

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ nepritaria neseniai išplatintam 54 šalyje veikiančių verslo ir profesinių asociacijų kreipimuisi į Seimo frakcijas ir komitetus, kuriame kritikuojama pradedama svarstyti mokesčių reforma bei ragindamos atmesti siūlymus didinti gyventojų pajamų apmokestinimą.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė nepritaria Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Andriaus Romanovskio teiginiui, kad individualią veiklą prilyginti darbo santykiams yra didelė klaida.

„Kodėl kelis koncertus per metus surengęs muzikantas ir uždirbęs 24 000 eurų turi mokėti mažiau mokesčių, nei valytoja, kuri uždirba tokią pačią sumą, dirbdama kiekvieną dieną, dažnai viršvalandžius? Ar tai teisinga?“, – klausia ji.

„Tenka pastebėti, kad darbdaviai neretai verčia darbuotojus pradėti dirbti pagal individualią veiklą, ten kur jie dirbo pagal darbo sutartis, tam, kad mokėtų mažiau mokesčių. Taip nuskriaudžiamas darbuotojas, nes sumažėja jo socialinė apsauga. Jis nebegauna atostoginių, išeitinių, ligos išmokų, o jo pensija bus skurdi. Net priėmus Vyriausybės siūlomas mokesčių pataisas mokesčiai dirbantiems pagal individualią veiklą ir darbo sutartis netaps vienodi. Tarp jų tik sumažės atotrūkis,“- tvirtina profesinės sąjungos pirmininkė.

Vertindama A. Romanovskio teiginį, kad mokesčių reforma „turės neišvengiamos žalos Lietuvos ekonomikos vystymuisi, piliečių gerovei, investiciniam klimatui“, ji teigia, kad suvienodinti mokesčius darbuotojams, nepriklausomai nuo jų veiklos pobūdžio, siūlo ne tik profesinės sąjungos, bet ir Europos komisija, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) ir kitos tarptautinės organizacijos.

„Sunku patikėti, kad šios autoritetą turinčios tarptautinės organizacijos tokiu būdu nori padaryti žalą Lietuvos ekonomikos vystymuisi, piliečių gerovei, investiciniam klimatui, kaip teigia A. Romanovskis,“- sako K. Krupavičienė.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ nuosekliai pasisako, kad individuali veikla iškraipo rinką ir siūlo, kad tam tikruose sektoriuose (pvz:. statybose), kur darbuotojas pas tą patį darbdavį atlieka pastovias užduotis, jos turėtų nelikti.

Profesinė sąjunga teigiamai vertina tai, jog individualios veiklos apmokestinimas palaipsniui artės link darbo santykių, nes darbuotojams turi būti užtikrintos deramos socialinės garantijos, pensijos, ligos ir nedarbo išmokos.

Nors Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ pritaria ne visoms Mokesčių reformos pataisoms, bet teigiamai vertina pasiūlymus sumažinti mokestines išimtis, labiau socialiai apsaugoti savarankiškai dirbančius asmenis, padaryti šalies mokesčių sistemą teisingesnę ir labiau progresyvinę, kai dideles pajamas gaunantys asmenys daugiau prisideda prie bendro šalies gerovės kūrimo.

Daugiau apie Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ nuomonę dėl Mokesčių reformos skaityti čia.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?