Pristatytos Lietuvos turizmo gairės

autorius Ričardas

2021 m. birželio 10 d. Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis dalyvavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos surengtame nuotoliniame susitikime, kuriame buvo pristatytos Lietuvos turizmo gairės.

Už turizmą atsakingas viceministras Vincas Jurgutis atskleidė prognozės, kurios rodo, kad visame pasaulyje sėkmingai vykstant skiepijimui nuo Covid-19 turizmas Lietuvoje turi atsigauti, o valstybės tikslas yra pavyti Latviją ir Estiją pagal iš turizmo gaunamas pajamas bei pasiekti, kad į Lietuvą per metus atvyktų trys milijonai turistų. Jis minėjo priežastis, kurios trukdo augti turizmo srautams į Lietuvą: neefektyvus turizmo sektoriaus valdymas, nelegalus darbas, „šešėlis“.

Všį. „Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas supažindino su jo vadovaujamos įstaigos planais gerinti Lietuvos įvaizdį ir pritraukti į Lietuvą daugiau turistų. Jis paminėjo, kad priešpademiniais metais labai išaugo turistų iš Ukrainos strautas, todėl ši valstybė yra įtraukta į didžiausią prioritetą turinčių šalių sąrašą. R.Garuoliui paklausus ar tai nėra su turistinėmis vizomis atvykę nelegalūs darbuotojai iš Ukrainos, D.Morkvėnas užtikrino, jog jo gaunami duomenys to nerodo, nes atvykėliai gyvena viešbučiuose 3-4 dienas kaip ir kiti turistai.

D.Morkvėnui pristačius planus už penkis milijonus eurų įrengti prie turistinių objektų audio gidus, kurių būtų galima klausytis internetu R.Garuolis patarė nepersistengti, kad tokiku būdu nebūtų sunaikintos gidų darbo vietos. Viceministro patarėjas Karolis Žemaitis užtikrino, kad šie audio gidai teiks tik pradinę informaciją apie turistinius objektus, kad turistai būtų sudominti ir norėtų sužinoti daugiau samdydami gidus.

R.Garuolis atkreipė dėmesį, kad gidai yra svarbi turizmo grandis, nes nesant gidų turistai pasirenka kelionėms kitas šalis, o tokiu atveju viešbučiai, restoranai, transporto įmonės ir suvenyrų pardavėjai netenka klientų. Lietuvoje teisę dirbti gidais turi daugiau nei keturi tūkstančiai asmenų, tačiau šiuo metu nėra visų gidų tinklalapio su jų kontaktais ir darbo kalbomis, nors toks tinklalapis veikė beveik du dešimtmečius, todėl turistai ir turizmo įmonės neranda gidų, o gidai – darbo.

Deja, dabartiniai įstatymai, kurie buvo priimti nederinant su gidų organizacijomis, nebeleidžia atkurti tokio tinklalapio.

Nelegalus darbas yra didelė problema, nes ne tik atima darbą iš mokesčius mokančių gidų, bet stabdo turizmo plėtrą, kadangi tokie „gidai“ ne tik teikia nekokybiškas paslaugas, bet neretai pateikia tikrovės neatitinkančią informaciją, kuri menkina Lietuvos įvaizdį.

Tačiau dabar panaikinus Turizmo departamentą ir jo funkcijas padalinus tarp Ekonomikos ir investicijų ministerijos Turizmo politikos skyriaus ir Teisingumo ministerijai priklausančio Vartotojų teisų tarnybos nebeaišku kas atsakingas už kovą prieš nelegalius gidus.

Šias problemas galėtų padėti išspręsti Turizmo įstatymo pataisos. R.Garuoliui paklausus, kada bus priimtas naujas Turizmo įstatymas viceministro patarėjas Karolis Žemaitis atsakė, kad Seimas planuoja jį svarstyti rudens sesijoje. Jis pažymėjo, kad norima, jog įstatymas būtų kokybiškas, todėl ketinama jį svarstyti su visais socialiniais partneriais.

Viceministro patarėjas pažymėjo, kad ministerija remia atvykstamąjį turizmą, nes tai yra paslaugų eksportas, kuris sukuria daugiau darbo vietų ir duoda valstybei daugiau pajamų nei išvykstamas turizmas.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?