Profsąjungietės Baltarusijos kalėjimuose

autorius Ričardas

Beveik tris dešimtmečius Baltarusija buvo pasaulio čempionė, pažeidžiant pagrindines žmogaus teises, įskaitant asociacijų laisvę ir laisvanoriško jungimosi į asociacijas teisę t.y. darbuotojų teises į vienytis į profesines sąjungas . Baltarusija minima tarp 10 nepalankiausių šalių darbuotojams.

Per masinį baltarusių sukilimą prieš A. Lukašenką ir jo režimą 2020 metais, kai darbuotojai metė iššūkį diktatūrai, grasindami visuotiniu streiku. Režimas ėmėsi išskirtinių represijų prieš pilietinę visuomenę, prieš darbuotojus, prieš profesines sąjungas.

Be to, A. Lukašenka bandė įtraukti Baltarusiją į karą, remdamas kitą diktatorių Putiną prieš Ukrainos žmones. Demokratinė darbininkų organizacija – Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų kongresas (BKDP), išreiškė tvirtą prieškarinę Baltarusijos darbininkų poziciją.

2022 m. balandį įvyko didžiuliai suėmimai ir buvo iškeltos baudžiamosios bylos profesinėms sąjungoms ir darbuotojų lyderiams. Be to, Baltarusija tapo šalimi be profesinių sąjungų nuo 2022 m. liepos, kai buvo likviduotos visos demokratinės profesinės sąjungos.

Profesinių sąjungų nariai kalėjime

47 mūsų bendražygiai baltarusiai yra Baltarusijos kalėjimuose ir kolonijose, nuteisti už neva valstybės išdavystę, valstybės šmeižimą, dalyvavimą ekstremistinėje veikloje ir jos rėmimą, už kuriuos gresia laisvės atėmimas iki 15 metų. Tarp jų yra gerai žinomi profesinių sąjungų veikėjai, tokie kaip Aleksandras Jarašukas (Aliaksandr Yarashuk) – Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų (BKDP) prezidentas, Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC ) viceprezidentas ir Tarptautinės darbo organizacijos valdymo tarybos narys.

Tarp įkalintų moterų yra profesinių sąjungų narių ir pagyvenusių žmonių. Daugeliui jų „prisegama“ ekstremistų etiketė, o kai kurie net įvardijami, kaip teroristai. Net politinių kalinių drabužiai kalėjimuose yra pažymėti etiketėmis. Deja, geltonomis etiketėmis.

Politiniai kaliniai nuolat kankinami, griežtai baudžiami – būna uždarose vienutėse, šaldymo kamerose. Pataisos darbų kolonijose organizuojamas priverstinis politinių kalinių darbas be jokių profesinės sveikatos ir saugos taisyklių ir normų laikymosi, dažnai medienos ir tekstilės pramonėje, siekiant priversti kalinius tapti paklusniais įstatymams.

Profesinių sąjungų narės – politinės kalinės

Žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ duomenimis, 2023 m. gruodžio 25 d. Baltarusijoje buvo 1 496 politiniai kaliniai, iš kurių 174 buvo moterys. Nuo 2020 metų mažiausiai 895 moterys buvo patrauktos baudžiamojon atsakomybėn dėl politinių priežasčių. Šiandien iš tų politinių kalinių Baltarusijos kalėjimuose ir kolonijose laikomos mažiausiai 8 moterys aktyvistės ir nepriklausomų profesinių sąjungų lyderės: Anna Ablab, Zinaida Michniuk (Mikhniuk), Volha Brytsikava, Volha Baruška, Anna Karneyenka, Sviatlana Sakovič (Sakovich), Palina Šarenda – Panasiuk (Sharenda-Panasiuk), ir Halina Smirnova.

Dėl savo veiklos jos prarado laisvę. Kaip ir daugelis baltarusių moterų, jos protestavo prieš neteisybę ir diktatūrą. 2020 m. daug moterų žygiavo pirmoje eilėje po suklastotų rinkimų per protestus prieš sukčiavimą rinkimuose, kovojant su diktatoriumi, kovojant už laisvę.

Jos reikalavo ne tik laisvų rinkimų, jos taip pat reikalavo išsivadavimo iš autoritarinių struktūrų, išlaisvinimo iš represinio vyriškumo, kuris yra A. Lukašenkos ideologijos ir galios bazės dalis. Jų protestas buvo už lygybę, pagarbą ir apsisprendimą. Už protestą jos buvo nuteistos kalėti nuo 2 iki 11 metų.

Mūsų solidarumas ir pasaulinė parama padeda joms ir jų šeimoms šiuo sunkiu metu, kai režimas uždaro jas į kalėjimą ir nori, kad pasaulis pamirštų jas ir jų vardus. Čia dalijamės savo seserų istorijomis.

Palina Šarenda-Panasiuk

Palina yra visuomenės ir profesinių sąjungų aktyvistė iš Bresto, sulaikyta 2021 m. sausio 3 d. Dviejų nepilnamečių sūnų motina buvo nuteista pagal daugybę Baudžiamojo kodekso straipsnių. 2022 metų vasario pabaigoje jai iškelta baudžiamoji byla pagal Baudžiamojo kodekso 411 straipsnio 2 dalį (piktybinis nepaklusnumas kolonijos administracijai).

2023 m. spalio 9 d. teismas Paliną pripažino kalta pagal Baudžiamojo kodekso 411 straipsnio 2 dalį ir nuteisė ją kalėti dar vienerius metus kolonijoje, be trejų metų, kuriuos ji gavo 2021 m. pirmajame teismo posėdyje, kuriame ji pranešė apie sumušimus Zarečanskajos pataisos darbų kolonijoje, kur jos veidas ir vidaus organai buvo smarkiai sužaloti.

Palinos šeima turėjo palikti Baltarusiją ir pabėgo į Lietuvą. Jie kovoja, kad jos atvejis būtų žinomas Baltarusijoje ir pasaulyje, ir siekia, kad ji būtų kuo greičiau paleista.

Yra duomenų, kad moterys įkalinimo įstaigose politinės kalinės periodiškai patalpintos į uždaras, žemos temperatūros kameras, kur iš jų atimama korespondencija, siuntos iš šeimos, asmeniniai daiktai, šilti drabužiai, patalynė.

Anna Karneyenka

Anna Karneyenka yra Laisvosios metalo darbininkų profesinės sąjungos narė, buvusi N. Vavilovo vardo Minsko elektrotechnikos gamyklos buhalterė. Ji buvo atleista po protestų darbo vietoje 2020 metais, o jos profesinė sąjunga padavė įmonę į teismą dėl jos neteisėto atleidimo.

Anna buvo nuteista 5 metams kalėti kolonijoje už neva svarbių valstybės asmenų duomenų atskleidimą. Ji buvo išvežta į areštinę, kai jos naujagimiui tebuvo trys mėnesiai. Jos vyras daro viską, kad vienas sugebėtų tinkamai rūpintis jųdviejų vaikais. Baltarusijos valdžia įtraukė Anną į teroristų sąrašą.

Olga Brytsikava

Olga yra Baltarusijos nepriklausomos kalnakasių ir chemijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė naftos perdirbimo gamykloje „Naftan“. 2022 metais, prasidėjus karui Ukrainoje, Olga buvo suimta už savo prieškarinę poziciją ir pasodinta į kalėjimą.

Kol ji buvo kalėjime, ją dar penkis kartus nuteisė 15 parų. Po to, kai Olga buvo paleista, ji toliau padėjo savo bendražygiams. Likvidavus visas nepriklausomas profesines sąjungas, ji tapo viena iš nedaugelio likusių profesinių sąjungų lyderių, kurie nepaliko šalies.

2023 m. rugpjūtį režimas suėmė ją ir dar porą bendražygių. Dabar jai taikomas baudžiamasis ikiteisminis tyrimas vidaus reikalų kalėjime Minske. Jai gresia mažiausiai 6 metai kalėjimo. Ir nuo to laiko apie ją nėra daug informacijos.

Šiuo metu vyksta „Naftan“ gamyklos darbuotojų sulaikymai, o Olga bendražygiai tai sieja su jos byla.

Anna Ablab

Tarp mūsų bendražygių Anna yra nuteista ilgiausiam laikui – 11 metų už valstybės išdavystę ir šmeižtą. Ji dirbo Baltarusijos valstybinėje geležinkelių įmonėje, buvo darbininkų iniciatyvos „Rabočy Ruch“(„Rabochy Ruch“) dalis. Anna teismo posėdžio metu savo kaltę neigė.

Trijų vaikų motina, neseniai iš ikiteisminio įkalinimo įstaigos perkelta į vieną iš moterų kolonijų.

Bausmių kolonijos arba priverstinio darbo stovyklos

Vietos, kuriose laikomos politinės kalinės moterys, yra bausmių kolonijos, kuriose jos privalo dirbti. Politinių kalinių darbas turėtų būti kvalifikuojamas ne kas kita, kaip priverstinis darbas be sveikatos ir saugos taisyklių, be tinkamo atlyginimo (dažnai mažiau nei 1 euras per mėnesį), dažniausiai tekstilės pramonėje. Įkalintos moterys dirba aštuonių valandų darbo pamaina siuvykloje, gaminančioje uniformas kariškiams, greičiausiai Rusijos kariuomenei ar Baltarusijos policijai.  

Profesinė sąjunga tremtyje

Daugelis profesinių sąjungų narių turėjo bėgti nuo diktatoriško režimo ir tęsti savo veiklą tremtyje.

Tremtyje, Brėmeno mieste Vokietijoje jie įkūrė asociaciją, kurią pavadino „Salidarnast“, lietuviškai reiškiančią „solidarumą“. Šios asociacijos tikslas yra remti A. Lukašenkos režimo suimtus ir nuteistus profesinių sąjungų narius.

„Profesinių sąjungų veikla nėra ekstremizmas“ – toks jų šūkis. Jie ragina išlaisvinti savo bendražygius iš kalėjimo, skleidžia žinias apie padėtį Baltarusijoje, renka aukas į solidarumo fondą, skirtą padėti šeimoms, baltarusių bendražygių vaikams, palaiko ryšius su Baltarusijoje likusiais bendražygiais ir vykdo profesinių sąjungų švietimą.

Laisvė nėra kažkas, kas kartą įgyjama, o paskui lieka amžinai. Turime nuolat už tai kovoti. Tas pats pasakytina ir apie asociacijų laisvę. Didelis iššūkis baltarusiams ir pasauliniam darbininkų judėjimui yra kartu su darbdaviais ir atitinkamomis vyriausybėmis daryti spaudimą Baltarusijos režimui. O visų politinių kalinių paleidimas turėtų būti bet kokio dialogo su A. Lukašenka sąlyga.

Parengta Jovitos Pretzsch pagal 2024-01-15d. informaciją: www.salidarnast.info

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?