Sofijoje vyko 14 – ji Tarptautinė moterų profesinių sajungų mokykla

autorius Solidarumas

Tarptautinė profesinių sąjungų moterų mokykla, į kurią renkasi Europos ir Centrinės Azijos profesinių sajungų konfederacijų delegatės, vyksta kiekvienais metais. Profsajungų lyderės šiais metais susirinko Bulgarijos sostinėje Sofijoje.

Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC), jungianti visos Europos šalių profesines sąjungas (PERC) kartu su FESU ir Bulgarijos profesinėmis sąjungomis 2013 m. spalio 24-25 d. organizavo 14-ąją tarptautinę moterų mokyklą. Artėjant Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos III-jam suvažiavimui, matant svarbiausią strateginę politikos liniją – dėl darbuotojų padėties, moterų mokykla šiais metais atkreipė dėmesį į iššūkius ir galimybes profesinėms sąjungoms dėl naujų narių organizavimo ir profesinių sąjungų struktūrų.

Kaip gerinti profesinių sąjungų teisėtumą ir ypač naujų narių pritraukimą į profesines sąjungas, kuriant planus efektyvesniems įsipareigojimams ateityje? – tai buvo svarbiausi klausimai. Mokyklos darbe dalyvavo 50 dalyvių, tarp jų, – 30 % jaunos moterys. Mokyklą pasveikino FESO atstovas Regine Shubert, taip pat Margarita Popova, Bulgarijos viceprezidentė; Yordanka Fandakova, Sofijos merė; Rositsa Yankova, Darbo ir socialinės apsaugos ministerijos ministro atstovė; PERC Moterų komiteto prezidentė, Mariana Kniesner ir PERC Moterų Komiteto viceprezidentė, Yanka Takeva.

Ekonominė situacija kiekvienoje šalyje panaši, bet tuo pačiu ir skirtinga. Buvo išskirtos problemos, aktualios visų Europos Sąjungos šalių profsąjungoms. Pranešėjos dalinosi mintimis apie socialinį dialogą nuo krizės nukentėjusiosee ekonomikose. Europos Sąjungos teisėje reikalaujama, jog darbo užmokestis už vienodą darbą tiek moterims, tiek vyrams būtų vienodas, tuo tarpu praktikoje darbo užmokesčio atotrūkis tarp lyčių egzistuoja visose ES šalyse. Vidutiniškai ES moterų atlyginimai yra 16 proc. mažesni nei vyrų. Konferencijoje buvo apžvelgti ES šalyse sukurti instituciniai mechanizmai, aptarti konkretūs aspektai, kad galėtume matyti, kokioje vietoje yra kiekviena valstybė.

Svarbiausios problemos, kurios buvo aptartos aptartos mokykloje, yra krizės įtaka ir profesinės sąjungos perspektyvos, darbo rinka ir moterys, einamieji iššūkiai ir tendencijos; pristatytos nacionalinės situacijos; ITUC politika dėl darbuotojų padėties; moterų veiklos planai.

Darbo grupėje buvo diskutuojama apie moterų vadovavimą ir jaunų moterų organizavimą. Konferencijos metu buvo labai naudinga pasidalinti patirtimi, aptarti, kaip aktyviai ir efektyviai sustiprinti ir išplėsti moterų struktūras. Buvo pristatytos veiklos ataskaitos, vyko diskusijos ir vertinimas.

Ukrainos, Gruzijos ir Kazachstano dalyvės pristatė programas, kurios parodė, jog šios organziacijos turi patirtį jaunų moterų organizavime į profesines sąjungas.
Mokyklos dalyvės nusprendė tęsti esamą darbą, organizuoti kampanijas ir dalintis patirtimi su kitomis šalimis.

Susitikimo metu buvo paruošti darbo planai. Mokyklos rezultatai buvo pristatyti PERC Moterų Komitetui, kuris patvirtino veiksmų planą dėl tolimesnio organizacijos vystymo.

Lietuvos moterų profesines sąjungas šiais metais atstovavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma Kriščiūnienė.

 

{phocagallery view=category|categoryid=183}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?