Profesinių sąjungų atstovai aptarė medikų problemas Seime

autorius Ričardas

2024 m. kovo 18 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Ričardas Garuolis, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkė Regina Jarošienė (nuotoliniu būdu), šios profesinės sąjungos atstovė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ koordinacinėje taryboje Natalja Šostak ir Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Vita Subačiutė ( nuotoliniu būdu) Seime susitiko su Seimo Valstiečių žaliųjų frakcijos nare, buvusia Seimo Sveikatos komiteto pirmininke, gydytoja Asta Kubiliene.

Susitikimo  metu buvo aptarti medikams svarbūs klausimai.

R. Jarošienė atkreipė dėmesį, kad vykdant sveikatos priežiūros įstaigų pertvarką ir perkeliant paslaugas į didžiuosius miestus, pacientams kyla problemos dėl jų prieinamumo.

Seimo narė pažymėjo, kad tuo metu, kai ji vadovavo Seimo Sveikatos komitetui, buvo parengta sveikatos priežiūros įstaigų pertvarka, kurioje buvo numatyta palikti regionuose daugiau sveikatos priežiūros paslaugų, nei vykdant dabartinę pertvarką. Jos nuomone, be ligoninių, darželių, mokyklų regionai neturi ateities ir dar labiau ištuštės. A.Kubilienė paminėjo Estijos pavyzdį, kai šalyje sveikatos priežiūros paslaugas teikia Talino ir Tartu ligoninės, kurios pagal poreikį savo medikus siunčia kelis kartus per savaitę padirbėti į skirtingus regionus.

Tačiau ši pertvarka, pasak jos, nebuvo pradėta įgyvendinti dėl tuometinės Prezidentės D. Grybauskaitės veto ir įtakingų lobistų, susijusių su didžiosiomis Lietuvos ligoninėmis, pasipriešinimo. A. Kubilienė sutiko, kad medikų ir ypač slaugytojų atlyginimai yra per maži, bet atkreipė dėmesį į tai, kad valstybės skiriamos lėšos sveikatos priežiūros įstaigose ne visada padidins jų algas, nes jos nevisada yra tikslingai paskirstomos. Todėl nepaisant gautų lėšų medikų atlyginimai tinkamai neauga.

Jos nuomone, reikia pertvarkyti gydymo įstaigų valdymą Vakarų šalių pavyzdžiu ir jose įsteigti valdybas bei įvairių lygių vadovams rengti mokymus, nes geras gydytojas, nebūtinai gali būti geras vadovas, ypač, jei jis nėra įgijęs tam reikalingų žinių.

Seimo narė griežtai pasisakė prieš privačių gydymo įstaigų finansavimą valstybės lėšomis, nes tai atima iš lėšas iš valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų, kurios dėl to neturi pakankamai lėšų didinti algas savo medikams, bei perima iš biudžetinių įstaigų tik pačias joms pelningiausius sveikatos priežiūros paslaugas. A. Kubilienė piktinosi, kad valstybės lėšomis dabar finansuojamos net kai kurios grožio procedūros privačiose grožio salonuose. Jos nuomone, privačios gydymo ar švietimo įstaigos turi verstis taip pat kaip likusios privačios įmonės, negaudamos valstybės paramos.

Seimo narė aptarė su profesinių sąjungų atstovais ir išklausė jų pasiūlymus dėl Greitosios medicinos pagalbos didesnio finansavimo, išaugus darbo krūviams ir nuvažiuojamiems kilometrams, vis dar neįgyvendinamą privalomą reikalavimą, kad pas pacientus važiuotų ne du, o trys jos ekipažo nariai, bei dėl ankstesnio greitosios medicinos pagalbos medikų išėjimo į pensiją, kuris jau yra įgyvendintas Latvijoje.

A. Kubilienė prisipažino, kad buvo įstatymo pataisų, kurios apsaugotų medikus nuo netyčia padarytos žalos pacientams, todėl labai nustebo, kai sužinojo, kad Marijampolės kalėjime dirbę medikai buvo trejus metus tąsomi po teismus dėl suimtojo mirties, nors teismas jau buvo nustatęs, kad įstaiga, atsakinga už jam suteikiamas sveikatos paslaugas dėl jo mirties nebuvo kalta.

Seimo narė pažadėjo pasidomėti ką būtų galima padaryti, kad toks medikų persekiojimas nepasikartotų, ir kodėl 2017 m. daliai medikų darbo savaitė buvo pailginta nuo 36 val. iki 37 val. ar net 38 val.

Seimo narė A. Kubilienė padėkojo profesinės sąjungos atstovams už atskleistas medikų problemas ir pasiūlymus joms spręsti. Ji pasakė, kad šis pasitarimas buvo naudingas, o daugelis profesinės sąjungų pasiūlymų bus įtraukti į Valstiečių žaliųjų partijos rinkiminę programą, ir pareiškė, kad tikisi, jog bendradarbiavimas su profesinėmis sąjungomis stiprės.

Palikti komentarą

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?