Susitikimas su „šešėline“ Valstiečių ir žaliųjų Vyriausybe dėl švietimo problemų

autorius Ričardas

2024 m. balandžio 10 d. Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkės pavaduotojas Ričardas Garuolis ir Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininke Aldona Kinduriene kartu su kitų švietimo profesinių sąjungų, mokytojų asociacijų, tėvų organizacijų atstovais dalyvavo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos „šešėlinės“ Vyriausybės posėdyje švietimo klausimams aptarti.

Susitikimo metu buvo aptarti mokyklų tinklo „optimizavimo“, nepakankamų mokytojų atlyginimų, tarpinių mokinių žinių patikrinimo problemos.

Savivaldybių atstovas Jonas Mickus skundėsi, kad yra nustatyti per griežti reikalavimai klasių dydžiui, nes klasei net laikinai sumažėjus vienu mokiniu nuo nustatyto dydžio, visa klasė netenka valstybės finansavimo ir vaikai turi vykti mokytis į toliau nuo namų esančią mokyklą, o įstatymai neleidžia savivaldybei savo lėšomis papildomai tokias nepilnas klases finansuoti.

Profesinių sąjungų atstovai pastebėjo, kad savivaldybės ne visada teisingai paskirsto lėšas mokykloms ir yra atvejų, kai tame pačiame rajone vienos mokyklos yra perpildytos, o kitose trūksta mokinių.  

Lietuvos Prezidento patarėjas Paulius Baltokas pažymėjo, kad pagrindinis kriterijus gauti mokyklai lėšas yra ne mokinių skaičius, o mokinių parengimo lygis.

Valstiečių žaliųjų „šešėlinis“ Švietimo ministras Eugenijus Jovaiša klausė ar bus įgyvendintas Nacionalinis susitarimas nuo šių metų rugsėjo 1 d. mokytojams mokėti atlyginimą, kuris būtų 30 proc. didesnis už šalies vidutinis darbo užmokestį (VDU).

Jis pažymėjo, kad sudarant šį susitarimą nebuvo nustatyta koks turi būti mokytojo darbo krūvis, kad jo alga siektų susitarime nustatytą dydį, todėl jų atlyginimai buvo apskaičiuojami mokytojams nenaudinga linkme.

Paskelbus duomenis, jog vidutinis mokytojų darbo užmokestis pernai viršijo 1300 eurų „į rankas“ ribą, E. Jovaišą pasiekė pasipiktinusių mokytojų laiškai, kuriuose jie teigė, kad jų mokyklose niekas tokių didelių algų neuždirba.

Tada E. Jovaiša paklausė šiuos duomenis paskelbusią valstybinę instituciją iš kur ji gavo tokius duomenis ir jam buvo atsakyta, kad tai yra visų švietimo įstaigose dirbusių darbuotojų vidutinis atlyginimas, nepriklausomai nuo jų kvalifikacijos ir darbo stažo.

Tuomet jis kreipėsi į mokslininkus, kurie atliko tris tyrimus pasirinkdami įvairias šalies  mokyklas ir nustatė, kad mokyklose vidutinis mokytojų atlyginimas svyruoja nuo 1040 iki 1150 eurų „į rankas“.

R. Garuolis atsakė, kad šiuo metu Lietuvoje VDU yra apie 1300 eurų „į rankas“, vadinasi vidutinis mokytojų atlyginimas dabar turėtų būti trečdaliu didesnis ir siekti 1690 eurų „į rankas“. Po Nacionalinio susitarimo dėl švietimo mokytojų darbo užmokestis buvo didinamas apie 13 proc. per metus, bet VDU irgi augo apie 10 proc. per metus, todėl, jeigu padėtis nesikeis, šį rudenį užsibrėžtas tikslas mokėti mokytojams vidutiniškai 130 proc. VDU dydžio atlyginimus nebus pasiektas. Švietimo ministro atsistatydinimas dar labiau apsunkino padėtį, nes nebegali vykti derybos dėl šakos kolektyvinės sutarties, kuri galėtų nustatyti teisingesnę mokytojų darbo apmokėjimo sistemą.

Prezidento patarėjas P. Baltokas pareiškė, kad norint įvykdyti pažadus mokėti Nacionaliniame susitarime numatytus atlyginimus mokytojams valstybei reikės skolintis.

Kalbant apie tarpinius mokinių žinių patikrinimus A. Kindurienė piktinosi neparengta ir neapgalvota tvarka, kuri beprotiškai apkrauna mokytojus darbu, o tuoj po šių tarpinių patikrinimų vyks vyresnių klasių egzaminai, todėl kyla grėsmė, kad persidirbę mokytojai negalės pasinaudoti net įstatymuose numatytomis atostogomis. Be to, mokyklos iki šiol nėra gavę visų reikiamų vadovėlių ir mokytojai turi vos ne patys iš senų ir naujų kurti savo programas. Pasak jos, mokytojus erzina strateginės švietimo programos nebuvimas, įvairūs ir neprofesionaliai parengti to paties dalyko vadovėliai.

Valstiečių ir žaliųjų „šešėlinės“ Vyriausybės Ministras Pirmininkas Ramūnas Karbauskas padėkojo dalyviams už pareikštas mintis ir pasiūlymus bei pažadėjo, kad laimėjus rinkimus jo vadovaujama Vyriausybė kartu su profesinėmis sąjungomis bandys spręsti mokytojų darbo ir apmokėjimo problemas.

Palikti komentarą

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?