Tūkstančiai balionų – ir aukoms atminti, ir paraginti labiau tausoti gyvybę ir sveikatą darbe

autorius Solidarumas

Penktadienį Valstybinė darbo inspekcija kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, socialiniais partneriais – darbdavių ir darbuotojų organizacijomis – bei Vilniaus profesinių ir aukštųjų mokyklų studentais sostinės Vinco Kudirkos aikštėje paminėjo Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius įvardijo didelį nerimą keliančią statistiką: per atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metus iš viso darbe žuvo, sunkesnes ar lengvesnes traumas patyrė daugiau nei 67 tūkst. darbuotojų. Tuo pačiu jis išreiškė viltį, kad ateinanti karta išmoks labiau tausoti savo bei savo kolegų sveikatą ir gyvybę darbe, nes net ir vienas žuvęs darbe yra per daug!

Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Vilius Mačiulaitis atkreipė dėmesį, kad žmogiškasis dialogas turi didžiules galimybes, kurias būtina panaudoti mažinant netektis darbe. Kaip pavyks nustatyti darbo vietose pavojus, kaip pavyks juos šalinti – o tai reiškia, ar darbuotojas grįš namo sveikas, priklauso nuo to, kiek bus sujungtos įmonės vadovo ir darbuotojų, darbuotojų atstovų pastangos. „Bendradarbiavimo užtikrinant saugias darbo vietas reikšmę sunku pervertinti,“ – pabrėžė jis.

Atsakomybės, socialinės partnerystės svarbą siekiant išvengti darbe aukų akcentavo ir socialiniai partneriai – Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, „Lietuvos geležinkeliai” profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Stanislavas Fedaravičius, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius.

Tylos minute pagerbiant negrįžusiųjų iš darbo atminimą, į dangų buvo paleisti tūkstančiai raudonų ir juodų balionų – pagarbos žuvusiems darbe ženklas bei priminimas visiems apie būtinybę saugoti savo ir kitų sveikatą ir gyvybę.

Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena pažymima Tarptautinės darbo organizacijos iniciatyva. Minint šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į žalą ir skausmą, kuriuos sukelia abejingumas darbo sąlygoms, diegti nuostatą, kad darbo negalima laikyti visaverčiu, jei jis nesaugus, jei dirbant rizikuojama savo ar kitų sveikata ir gerove.

Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis, pasaulyje kasmet du milijonai vyrų ir moterų miršta dėl nelaimingų atsitikimų darbe ar dėl susirgimų, susijusių su darbu – palyginimui, tai reiškia, kad per pusantrų metų išnyksta po šalį, gyventojų skaičiumi panašią į Lietuvą. Europos Sąjungoje dėl su darbu susijusių priežasčių kas tris su puse minutės miršta vienas žmogus. Lietuvoje kasmet apie 3000 žmonių patiria nelaimingus atsitikimus darbe, iš jų apie 200 – žūsta arba sunkiai susižaloja.

Darbo inspekcijos informacija
{phocagallery view=category|categoryid=228}

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?