Oraus darbo diena paminėta mitingais prie Vilniaus savivaldybės ir Vyriausybės

autorius Solidarumas

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” organizavo tarptautinės Oraus darbo dienos minėjimą Lietuvoje. Minėjimas prasidėjo 11 valandą prie Vilniaus savivaldybės esančioje Europos aikštėje. Čia gausiai susirinko „Vilniaus viešojo transporto” profesinės sąjungos nariai. Šioje Vilniaus savivaldybei priklausančioje bendrovėje vėluoja atlyginimų išmokėjimai.

Renginys sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio. Prie mitingo dalyvių prisijungė ir praeviai, solidarizavęsi su profesinės sąjungos nariais. Mitingo metu su savivaldybės meru Artūru Zuoku susitiko LPS „Solidarumas” pirmininkės pavaduotojas Algirdas Markevičius, „Vilniaus viešojo transporto” profesinės sąjungos pirmininkas Jonas Dekaminavičius bei Lietuvos autotransporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Jonas Petraška. Meras paprašė profesinės sąjungos daryti spaudimą Vyriausybei, kad ši padidintų grąžinamo į miesto biudžetą gyventojų pajamų mokesčio dalį iki 55 procentų. Tuo atveju atlyginimai būtų mokami laiku.

Atlyginimai vėluoja arba visai nėra mokami ir kitose Vilniaus savivaldybei priklausančiose bendrovėse. Antai „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“ darbuotojams atlyginimas vėluoja jau 4 mėnesius.

Išgirdę tokias naujienas mitingo dalyviai grąsino streiku, jei jų sąžiningai ir sunkiai uždirbti atlyginimai vėluos. Kadangi dauguma turi finansinių įsipareigojimų, išlaiko šeimas, atlyginimo vėlavimas sukelia daugybę problemų.

Vėliau susirinkusieji žygiavo į Vinco Kudirkos aikštę prie Vyriausybės, čia taip pat vyko mitingas, po kurio Vyriausybei įteiktas Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” raštas su reikalavimais. Vieni iš reikalavimų – neleisti teismams riboti visuotinai ES šalyse ir pasaulyje pripažintą darbuotojų teisę streikuoti, didinti darbo užmokestį ne gaunantiems didžiausias algas, o darbuotojams, kurių atlyginimai nesiekia šalies vidurkio, stabdyti profesinių sąjungų lyderių ir narių persekiojimą, nedidinti PVM mokesčio šildymui ir t.t.

Oraus darbo dienos minėjimas sutapo su Tarptautinės transporto federacijos inicijuota veiksmų savaite spalio 6 – 12 dienomis su šūkiu „Transport workers fighting back! Organising globally!“. Šia veiksmų savaite siekiama atkreipti dėmesį į svarbiausius klausimus, kurie įtakoja kelių ir geležinkelių transporto darbuotojų darbo sąlygas, pabrėžti priklausymo profesinėms sąjungoms svarbą.

Lietuvoje darbuotojams dažnai nesukuriamos deramos, orios darbo sąlygos ir mokamas mažas atlyginimas. Daugybė žmonių sunkiai suduria galą su galu, dėl nuolat vėluojančių atlyginimų turi įsiskolinimų, dėl sunkaus ir ilgai trunkančio darbo, bet mažų atlyginimų negali pakankamai laiko skirti savo artimiesiems ir išlaikyti šeimos.
{phocagallery view=category|categoryid=258}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?