Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” atstovai susitiko su Lietuvos Prezidentu G.Nausėda

autorius Solidarumas
prez raman

2019 m. rugsėjo 18 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas kartu su kitų profesinių sąjungų atstovais, kurie yra Trišalės tarybos nariai, Lietuvos Prezidentui Gitanui Nausėdai pakvietus su juo susitiko Prezidentūroje Vilniuje.

Susitikimo, kuris truko vieną valandą, metu pasisakė visi svečiai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė pasidžiaugė, kad Prezidentas vykdo pažadus kurti Gerovės valstybę ir pasiūlė įstatymo pataisas, gerinančias neįgaliųjų, darbuotojų auginančių vaikus ar slaugančių senyvus tėvus padėtį.

Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad reikėtų ne lėtinti Neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) didinimą, kaip siūlo Prezidentas, o NPD didinti ir tuo pačiu metu siaurinti jo taikymą didesnes pajamas gaunantiems asmenims. Šiuo metu NPD yra netaikomas tik asmenims, kurių mėnesio atlyginimas viršija 2555 eurų. SKristina Krupavičienė siūlė šią ribą laipsniškai mažinti, nes didesnes pajamas gaunantiems asmenims NPD taikymas nėra reikšmingas, bet mažiau uždirbantiems darbuotojams NPD padidinimas leidžia ženkliai padidinti jų pajamas. Tai pagerintų mažiau uždirbančių darbuotojų padėtį ir sumažintų socialinę atskirtį, kuri Lietuvoje yra viena didžiausių Europoje.

Lietuvoje našlių išmokos mirus vienam iš sutuoktinių tėra 24 eurai, todėl ji siūlė jį didinti, nes dėl mažų pensijų skurdas tarp senyvo amžiaus žmonių yra didžiausias Lietuvoje. Kristina Krupavičienė įteikė Prezidentui į rankas Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ raštą dėl NPD ir kitus pasiūlymus mažinančius socialinę atskirtį. Skaityti čia.

Rimtautas Ramanauskas pasiūlė keisti naujo Darbo kodekso 168 straipsnį, kuris nebeapsaugo profesinių sąjungų lyderių, nes sutikimą atleisti iš darbo dabar duoda Valstybinė darbo inspekcija (VDI), o ne profesinė sąjunga, kaip tai buvo senąjame darbo kodekse. VDI neleidžia atleisti iš darbo profesinių sąjungų lyderių tik, jei nustatomas diskrinimavimo atvejis, kurį nustatyti yra labai sunku. Skaityti čia.

Kristina Krupavičienė kvietė Lietuvoje stiprinti socialinį dialogą, kurį Europos komisija įvertino kaip nepakankamą, ir siūlė kurti Trišales komisijas regionuose, nes savivaldybėms priklauso daug socialinių, gydymo ir kitų įstaigų, kurių problemas būtina spręsti bendradarbiaujant su profesinėmis sąjungomis.

Prezidentui paklausus kaip veikia Regioninės plėtros tarybos, paaiškėjo skandalingas faktas, kad nei vienas profesinių sąjungų atstovas nebuvo išrinktas nei į vieną tarybą.

Prezidentas pažymėjo, kad socialinis dialogas yra svarbus, kuriant Gerovės valstybę, ir pritarė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pasiūlymui, kad socialiai atsakingos įmonės, kurios turi pasirašytą įmonės kolektyvinę sutartį, privalo turėti pirmenybę dalyvaujant viešuosiuose pirkimo konkursuose.

Sutarta, kad profesinių sąjungų ir Prezidento Gitano Nausėdos susitikimai vyks nuolatos, o iškilus konkretiems klausimams tuoj pat bus bendraujama su Prezidento patarėjais.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?