Atidėtas projekto „Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinis administracinis modelis“ svarstymas

autorius Solidarumas

2015 m. vasario 24 d. VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje įvyko išvažiuojamasis LR trišalės tarybos (ekonominės socialinės tarybos) posėdis, kuriame Prof. dr. Tomas Davulis turėjo pateikti informaciją apie projekto „Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinis administracinis modelis“ rezultatus, tačiau dėl T.Davulio ligos svarstymas atidėtas kitam Trišalės tarybos posėdžiui.

Atidėjus pagrindinio klausimo svarstymą daugiau laiko liko VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos direktoriaus Vlado Pusvaškio ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovo informacijai apie profesinio mokymo  situaciją Lietuvoje. Daug diskusijų sukėlė naujas reiškinys kai mokytis darbininkiškų vairuotojo, autošaltkalvio ir kt. profesijų stoja vis daugiau humanitarines aukštąsias mokyklas baigusių absolventų.

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos prezidentas Gintaras Kvietkauskas siūlė supaprastinti priimtų į darbą darbuotojų mokymo ir atestavimo tvarką, nustatyti, kad  prie baigusiems mokyklas diplomų būtų pridedami priedai, kuriuose būtų nurodyta kokiu disciplinų jie buvo išmokyti ir kad tais klausimais priėmus juos į darbą įmonėje jų  iš naujo nereikėtų mokyti ir atestuoti. Gintaro Kvietkausko pranešimo skaidės pridedamos.

Trišalė taryba pritarė Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 12 straipsnio papildymui  3 ir 4 punktais, pagal kuriuos  nuo 2015 m. liepos 1 d.VSDFV teiks informaciją apie draudėjo apdraustiems apskaičiuotų pajamų, nuo kurių turi būti priskaičiuotas socialinio draudimo  įmokos, vidurkį ir  draudėjo priskaičiuotų socialinio draudimo įmokų sumą. Ši informacija padės sumažinti šešėlinę ekonomiką ir nelegalų darbą.

Bus finansuojamas Trišalės tarybos  interneto svetainės palaikymas. Svetainėje bus viešinama informacija apie Trišalėje taryboje svarstomus klausimus ir priimtus sprendimus.

Pagal rotaciją sekančiam pusmečiui trišalės rašybos pirmininke išrinkta LPSK atstovė Gražina Gruzdienė, kuri informavo apie politikų nepavykusį bandymą Seime 2015 m. vasario 23 d. įsteigti alternatyvią Trišalei tarybai kitą socialinę-ekonomine tarybą.

Kitas Trišalės tarybos posėdis planuojamas 2015 m. kovo 24 d. 14 val. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, kur bus svarstomas atidėtas Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinis administracinis modelis“ ir Trišalės tarybos veiklos tobulinimas.

P.Grėbliauskas 8686 17391
{phocagallery view=category|categoryid=288}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?