Pats žmogus turi nuspręsti ar likti privačiame pensijų fonde

autorius Ričardas

2024 m. kovo 27 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Ričardas Garuolis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje kartu su kitomis profesinėmis sąjungomis, darbdavių, nevyriausybinių ir privačius pensijų fondus atstovaujančių organizacijų, Lietuvos banko ir Sodros atstovais aptarė neseniai Konstitucinio teismo priimtą sprendimą, kad išimtinais atvejais, dėl svarbių priežasčių ir „nematant tikslo“ toliau kaupti lėšas, būtų galima išeiti iš privačių pensijų fondų su savo ten sukauptomis lėšomis.

Darbdavių ir privačių fondų atstovai siūlė kuo labiau apriboti galimybes klientams „išeiti“ iš jų valdomų fondų, leidžiant tai padaryti tik labai rimtos ligos atveju ir tik gavus gydytojų pažymą, nes tai neva gali „sugriauti“ visą privačių pensijų fondų sistemą.

Jų teigimų, Lietuvos žmonės yra neatsakingi ir pinigų senatvei nekaupia, o susigražinę pinigus iš privačių fondų kaip mat išleistų nesvarbiems dalykams, todėl juos reikia prievarta įtraukti į privačių pensijų fondus. Jie aiškino, kad negalima „išeiti“ ir iš valstybinės Sodros sistemos, o privatūs pensijų fondai neva  kaip ir Sodra atstovauja „viešąjį interesą“.  

Jų teigimu, tai, kad privačių pensijų grąža pastaraisiais metais buvo minusinė ir mažesnė nei infliacija yra laikinas dalykas, nes ilguoju laikotarpiu į pensijų fondus pervestos lėšos auga daugiau nei infliacija.

Šiuo metu Lietuvoje iš privačių pensijų fondų jų dalyviams vidutiniškai išmokamas 60 eurų mėnesinis priedas, kuris, fondų valdytojų nuomone, yra rimta paspirtis senatvėje.

R. Garuolis pareiškė, kad „viešąjį interesą“ atstovauja valstybinė Sodra, o dalyvauti pelno sau siekiančiuose privačiuose fonduose, kurie, kaip rodo pasaulinė patirtis, neretai bankrutuoja, yra kiekvieno žmogaus laisvo pasirinkimo teisė. Jis klausė kodėl būtinas valstybės įsikišimas, uždraudžiant klientams „išeiti“ iš privačių pensijų fondų, jei privatūs pensijų fondai, kaip sako jų atstovai, yra tokie naudingi klientams.

R. Garuolis pasiūlė, kad privačių pensijų fondų klientas turi teisę pats nuspręsti kokia priežastis yra svarbi palikti privačius pensijų fondus ir susigrąžinti visas ten investuotas lėšas kartu su prieaugiu.

Pasiūlymų, kad tą už jį spręstų kažkokios komisijos, įgyvendinimas, pasak jo, tik didintų biurokratinę naštą ir apkrautų darbu teismus. Lietuva nėra komunistinė valstybė, todėl privati nuosavybė yra gerbiama ir niekas negali apriboti teisės naudotis savo turtu.

Socialinių reikalų ir darbo ministrė Monika Navickienė pareiškė, kad Sodra ar kitos valstybinės institucijos neketina kurti komisijų, kurios spręstų ar privačių pensijų fondų klientas turi svarbią priežastį „išeiti“ iš šių fondų, nes tai pareikalautų papildomų lėšų ir darbuotojų. Ji pažadėjo, kad kreipsis į Vyriausybę su kompromisiniu pasiūlymų, kad be išvardintų konkrečių ligos, emigracijos ir pn. atvejų būtų įtraukta ir eilutė „kitos priežastys“.

Kaip bus toliau įgyvendintas Konstitucinio teismo sprendimas leisti „išeiti“ iš privačių pensijų fondų spręs Seimas per šią pavasario sesiją.

Palikti komentarą

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?