Susitikimas su ETUCE vadovu Martin Rømer

autorius Solidarumas

Spalio 2 d. Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė susitiko su Europos švietimo profesinių sąjungų komiteto (ETUCE) vadovu Martin Rømer. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas, pradėdamas pokalbį informavo, kad susitikimas inicijuotas norint išsiaiškinti tam tikrus niuansus, nes tiek švietimo, tiek profesinių sąjungų situacija Lietuvoje yra pakankamai komplikuota. Paliesti profsąjungų vienybės, derybų su Švietimo ir mokslo ministerija klausimai.

Susitikime taip pat dalyvavo LŠDPS pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovė Ramutė Minkevičienė ir Krikščioniškosios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovė Rasa Jakutavičiūtė-Ricciardi.

„Esame padarę ne vieną pareiškimą, rezoliuciją dėl vienijimosi, kreipėmės ir dėl bendrų veiksmų einant į derybas, tačiau iki šiol nesėkmingai“, – kalbėjo pirmininkas ir padėkojo svečiui, kad šis prieš dieną įvykusiame renginyje taip pat kėlė vienybės klausimą. A. Navickas išreiškė viltį, kad po šių raginimų vienybės klausimas „pajudės“.

LŠDPS vadovas taip pat informavo Martin Rømer apie dialogą su ministerija. „Į ministeriją dėl derybų jungtinė atstovybė kreipėsi dar sausio mėnesį, tačiau iš atsirašinėjimų aišku, kad ji nenori derėtis“, – sakė jis. O Vyriausybės sudarytoje darbo grupėje, pirmininko teigimu, derybos realiai nevykstančios. Šiuo metu iki spalio 8 d. laukiama ministro atsakymo dėl tarpininkavimo kolektyviniame ginče sąlygų ir jeigu atsakymas profsąjungų netenkins, kito kelio nėra, kaip eiti į gatves ir streikuoti.

Beje, apie tai, kad be spaudimo priemonių, t.y. streiko, pasiekti realių rezultatų derybose, kur darbuotojai yra silpnoji pusė, neįmanoma, spalio 1 d. įvykusiame apskritojo stalo susitikime Vilniuje kalbėjo ir Švedijos Linköping universiteto profesorius Charles Woolfson.

R.Minkevičienė paklausė Martin Rømer ar jis kalbėjo apie vienybę sprendžiant švietimui aktualius klausimus su kitų švietimo profesinių sąjungų atstovais (Lietuvos švietimo profesine sąjunga ir Lietuvos švietimo įstaigų profesine sąjunga). Į šį klausimą Martin Rømer neatsakė.

ETUCE vadovas Martin Rømer pabrėžė, kad profsąjungos turėtų daryti viską kartu: teikti reikalavimus, derėtis, jei reikia – streikuoti. Tačiau į klausimą, ką daryti, jeigu kvietimai vienytis ignoruojami, svečias neatsakė.

Pagal LŠDPS informaciją parengė Ramutė Minkevičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?