Pinigai medikų atlyginimų didinimui skirti. Ar jie pasieks darbuotojus?

autorius Solidarumas
untitled747984.jpg

2016 m. birželio 7 d. posėdyje Privalomojo sveikatos draudimo taryba (PSDT) pritarė lėšų skyrimui iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo sveikatos priežiūros įstaigoms ir rekomendavo šias lėšas panaudoti darbuotojų atlyginimų didinimui.

Gydymo įstaigoms bus papildomai paskirstyta 30 mln. eurų, padidinant apmokėjimą už suteiktas paslaugas. Valstybinės ligonių kasos specialistai paskaičiavo, kad 5,5 procentais padidintas finansavimas leistų darbuotojų atlyginimus padidinti vidutiniškai 8 procentais. Slaugytojams tai sudarytų apie 50 eurų, gydytojams apie 100 eurų, kitiems specialistams apie 58 eurus. Be to prognozuojama, kad toks finansavimas bus skirtas ir kitiems metams, todėl rekomenduota didinti būtent pagrindinio darbo užmokesčio pastoviąją dalį.

Profesinių sąjungų atstovai iš esmės pritardami lėšų skyrimui, pažymėjo, kad deja, nežiūrint rekomendacijų, gydymo įstaigų vadovai nelinkę jų laikytis, o nustatant darbuotojų atlyginimus jie turi visišką laisvę. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai patikslino, kad iš 400 Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų, tik 16 yra tiesiogiai pavaldžios ministerijai, kitų steigėjai yra savivaldybės, todėl išleisti įsakymo didinti atlyginimus SAM negali. Paklausus, kaip galima patikrinti ar atsižvelgta į rekomendaciją didinti būtent pagrindinį atlyginimą, kad padidėjimas būtų ilgalaikis, VLK atstovai atsakė, kad kaupia duomenis tik apie vidutinį atskirų kategorijų darbuotojų darbo užmokestį, neišskiriant pastoviovios ar kintamos dalies, todėl tokiam patikrinimui reikėtų paprašyti įstaigų pateikti papildomas ataskaitas. Įstaigų vadovų atstovai pažymėjo, kad norėtų kelti atlyginimus per kintamus priedus, kuriuos galima naudoti kaip motyvacinę priemonę, o pablogėjus finansinei situacijai, mažinti.

Taigi, skambiai Vyriausybės pažadėtas medikų atlyginimų didėjimas gali ir nenudžiuginti eilinių slaugytojų, gydytojų ir kitų šio sektoriaus darbuotojų. Jau girdėti komentarai, kad įstaigos turi ir kitų prioritetų, viskas brangsta, todėl iš papildomai gautų lėšų reikės padengti ir didėjančias sąnaudas vaistams, medicinos priemonėms, komunaliniams mokesčiams ir pan.

Ar neliks medikų darbo užmokesčio kėlimas tik dar vienu priešrinkiminiu pažadu, kurio vykdymo politikai net neturi svertų užtikrinti? Ar tokių galių turi profesinės sąjungos, darbuotojai? Daugelyje įstaigų jau katastrofiškai trūksta gydytojų, slaugytojų, slaugytojų padėjėjų. Ar keliolikos ar net keliasdešimties eurų atlyginimo padidinimas gali leisti oriai gyventi ir sulaikyti medikus nuo emigracijos? Na, bet kol dar neemigravome, turime išnaudoti visas galimybes. Taigi, profesinės sąjungos sieks aktyviai dalyvauti priimant sprendimus dėl atlyginimų politikos gydymo įstaigose, o nepavykus pasiekti rezultatų, pasiruošę ir rimtoms protesto akcijoms.

Jurgita Žiūkienė
Slaugos ir socialinių darbuotojų profesinės sąjungos Solidarumas pirmininkė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?