Seimas priėmė Darbo kodekso projektą – įteisino „nulines” darbo sutartis

autorius Solidarumas
2.20130531 cop lithuania 027

Birželio 21 dieną Seime priimtas naujas Darbo kodeksas. Jis įsigalios nuo 2017-ųjų metų pradžios, jei kodeksui pritars prezidentė. Viena iš naujovių Darbo kodekse – nenustatytos apimties darbo sutartys. Sudarius ją darbo atlikimo laikas iš anksto nebus nustatytas, tačiau darbuotojas įsipareigos darbą atlikti darbdavio kvietimu.

Minimali darbo trukmė pagal šią sutartį – 8 val. per mėnesį. Jeigu darbuotojas negaus darbdavio kvietimo, jam turės būti sumokėtas atlyginimas už 8 valandų darbą. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” daugybę kartu raštu kreipėsi į Ministrą pirmininką, Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją griežtai nepritardama tokių sutarčių įteisinimui.

Taip pat sumažintos išeitinės išmokos – ne dėl jo kaltės atleidžiamam darbuotojui, vienoje vietoje dirbusiam vienus ar daugiau metų, bus išmokama dviejų vidutinių darbo užmokesčių išeitinė išmoka, o iki metų – pusės darbo užmokesčio išmoka.

Seimas taip pat nustatė, kuomet darbo sutartis nutraukiama darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės, darbuotojas turės būti įspėjamas prieš vieną mėnesį, o išdirbus trumpiau negu vienus metus, – prieš dvi savaites.

Šie terminai dvigubinami darbuotojams, kurie augina vaiką iki 14 metų ir kuriems iki pensijos likę mažiau kaip 5 metai, trigubinami – jei lieka mažiau kaip dveji metai, bei neįgaliesiems.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?