Daugiausia nuostolio per netikrumo jausmą

autorius Solidarumas
llpk 004

2016m. liepos 22 d. Lietuvos pramonininkų konfederacijoje vyko susitikimas su Lietuvos ambasadore Jungtinėje Karalystėje (JK) Asta Skaisgiryte IR Lietuvos nuolatine atstove Europos Sąjungoje Jovita Neliupšiene. Susitikime dalyvavo LPS „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir atsakingoji sekretorė Jovita Pretzsch.

Anot Ambasadorės, jau ilgą laikotarpį Europos Sąjunga Jungtinėje Karalystėje buvo piešiama, kaip Briuselio diktatūra, paskui prisidėjo migracijos problemos, todėl birželio 23d. referendume net 52 proc. pasisakė už narystės nutraukimą Europos Sąjungoje, o tai sudaro daugiau nei 1 mln. Balsavusių, todėl stipriai tradicijų besilaikantį Britanijos Vyriausybė turi vykdyti tautos pasirinkimą.
Referendumas dėl narystės Europos Sąjungoje turėjo įtakos svaro vertės kritimui, o jam įvykus vertė krito apie 10 proc. Jungtinės Karalystės ekonomika niekada nebuvo viena iš sparčiai augančių, o po referendumo pranašaujama recesija, bus mažiau kuriama darbo vietų, mažiau patraukli imigracija.
Biurokratiniame lygmenyje niekas nesitikėjo, kad referendumas įvyks, todėl pasitraukimo iš ES planas „B“ nebuvo svarstomas, dabar daugelis valdininkų yra pasimetę. Šiuo metu laukiama 2metų sunkių derybų, kurios dar neprasidėjo ir gali būti tęsiamos, o visa išstojimo procedūra gali užtrukti iki 10 metų. Yra keletas labai svarbių klausimų dėl kurių galvas suka Briuselio pareigūnai – skyrybos su Jungtine Karalyste, būsimi santykiai ir tolimesnis gyvenimas Europos Sąjungoje 27.

Idėjinė Europos Sąjungos krizė prasidėjo su migrantų situacijos nesuvaldymu, kada vyko akivaizdus nesusikalbėjimas tarp šalių. Dėl Jungtinėje Karalystėje dirbančių Lietuvos piliečių teiravosi LPS „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, ar dėl jų Lietuva derėsis atskirai, kokia jų ateitis? Ambasadorė atsakė, kad greičiausiai Lietuva atskirai nesiderės dėl savo piliečių, o darys tai kartu, ES kontekste. Viso skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje yra apie 8 proc,. o tai yra apie 200 000 emigravusių lietuvių. Tiems, kurie tai padarė prieš 5 metus, greičiausiai niekas negrės, jie bus integruojami. Manoma, kad Jungtinėje Karalystėje yra apie 3 mln. kitų šalių, kaip Prancūzijos, Italijos, Ispanijos piliečių ir dėl jų bus kalbama lygiagrečiai, kaip dėl Jungtinės Karalystės piliečių, esančių Europos Sąjungoje, kurių yra apie 1,5 mln. Lietuvoje šiuo metu yra apie 3000 Jungtinės Karalystės piliečių.
Jovita Pretzsch

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?