Briuselyje vyksta EESRK plenarinė sesija

autorius Solidarumas
unnamed

„Europos socialinių teisių ramstis  yra rimtas klausimas, tai  vienas iš mano  kaip politiko siekių, – užbaigti ES vidaus rinkos ir pinigų sąjungos kūrimą, papildant socialiniu aspektu“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas J.C. Junkeris. 2016 rugsėjo 21-22 d.  Briuselyje vyko Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto posėdis. Posėdyje vyko diskusija dėl Europos Sąjungos ateities,  dalyvaujant Jean-Claude Juncker, Europos Komisijos pirmininkui; Markus Beyrer, BusinessEurope generalinias direktoriui, Luca Visentini, Europos profesinių sąjungų konfederacijos generaliniam sekretoriui, Conny Reuter, Ryšių grupės su Europos pilietinės visuomenės organizacijomis ir tinklais bendrapirmininkui. Įžanginį žodį tarė Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko Georges Dassis.

Jis sakė,  „visada palaukiau ir palaikysiu J.C. Junkerį. Remiu Europos Komisijos pirmininką , nes tikiu, kad jis stengiasi siekti pažangos Europos Sąjungoje. Jis teikia tokius pasiūlymus, kad ES būtų arti Europos piliečių,  kad tai būtų žmonių  Europa“.

Europos Komisijos pirmininkas savo kalbą pradėjo kandžiu juokeliu, atsakydamas tiems, kurie kalba apie jo piktnaudžiavimą alkoholiu: „šiandien aš kaip ir Europa išgyvenu, geriu, nes esu ištroškęs, bet aš geriu vaistus ir tikiuosi, jog tai sumažins mano skausmą“.  Komisijos pirmininkas sakė, jog visada pasitiki  socialiniais partneriais, jų veikla. Jis minėjo savo metiniame pranešime  pasakytus žodžius. „Galiu tik pakartoti. Padėtis Europos Sąjungoje nėra gera.  Nepakanka sąjungos Europos Sąjungoje, nepakanka vieningumo. Nuomonės tarp šalių išsiskiria, nesutarimai, – tai yra  pavojinga. Tačiau nepamirškime, jog esame pasiekę ir sėkmės. Nedarbo lygis  yra aukštas, bet  per pastaruosius metus sukurta aštuoni milijonai naujų darbo vietų. Užimtumo lygis auga, europiečiai vėliau išeina į pensiją. Moterų užimtumas taip pat išaugo“. 

Kalbėdamas apie problemas, Komisijos pirmininkas minėjo  referendumą Britanijoje,  investicijų trūkumą, konfliktus ES pasienyje Ukrainoje, Sirijoje, pabėgėlių problemą. Jis minėjo Italiją, kuri daro milžinišką darbą,  padėdama tūkstančiams karo pabėgėlių, „kasdien išgelbsti tūkstančiams žmonių gyvybes“. Minėjo ir šalis, kurios nenori priimti migrantų, nenori padėti žmonėms, kurie bėga nuo karo, smurto. Prisiminė Afrikos žmones. „Mes turime padėti milijonams afrikiečių, kurie keliauja per Viduržemio jūrą į Europą“.  Vienas iš siūlymų – sukurti išorės investicijų planą. Afrikai nereikia labdaros, jiems  reikia investicijų. Reikia ten kurti darbo vietas.

Tarp pasiekimų minėjo tai, jog gerėja biudžeto  situacija, viešųjų finansų valdymas. Sėkmingu pavadinimo Europos strateginių investicijų fondo (ESIF) veiklą. Nuspręsti didinti šį fondą. Čia EK pirmininkas  vėlgi pašmaikštavo sakydamas, jog “pradžioje šis fondas vadinosi tiesiog „Junkerio planu“, nes buvo galvojama, jog tai bus nesėkmė“.

ESIF pirmiausia skirtas silpniausioms  ES šalims, kuriose yra didžiausias nedarbas. Prioritetas, – mažos ir vidutinės įmonės.  Skaitmeninės Europos plano įgyvendinimas galės sukurti apie tris su puse milijono darbo vietų.

Europoje – jaunimo nedarbo problema, nuspręsta padidinti ir tęsti Jaunimo garantijų  programą.

Startuos savanorystės solidarumo programa jaunimui.

Vėliau, atsakydamas į diskusijos dalyvių klausimus dėl transatlantinės prekybos ir investicijų sutarties, Europos socialinių teisių ramsčio iniciatyvos, darbuotojų komandiravimo direktyvos,  Europos Komisijos primininkas sakė, jog  ES turėtų būti nusiteikusi būti atvira pasauliui, „negalima užsidaryti nuo globalizacijos“. Kai kalbame apie prekybą su trečiosiomis šalimis, reikia nepamiršti,  kad  laisvos prekybos susitarimai yra pasirašyti su daugiau, nei šimtu keturiasdešimt šalių.  Kai kalbame apie susitarimus su Kanada ir JAV,  tarsi pamirštame tai.  Prekybos sutartys su kitomis šalimis  reiškia naujas darbo vietas Europoje. „Noriu, kad ES būtų kitų šalių stipri partnerė. Aš už tai, kad pasirašytume susitarimą su Kanada, kad tęstųsi darybos su JAV.  Tačiau turime nepamiršti savo interesų“.

„Europos socialinių teisių ramstis  yra rimtas klausimas, tai  vienas iš mano  kaip politiko siekių, – užbaigti ES vidaus rinkos ir pinigų sąjungos kūrimą, papildant socialiniu aspektu“, – sakė, J.C. Junkeris. Šioje srityje jis sakė, jog tikisi didelės pagalbos iš Europos socialinių partnerių, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto.

„Aš kovosiu su socialine nelygybe“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas, kalbėdamas apie darbuotojų komandiravimą ir socialinį dempingą. „Kalbėjau su daug darbuotojų, kurie dirba Liuksemburge, jie yra iš kitų šalių, jie gauna pusę atlyginimo, kurį gauna Liuksemburgo darbuotojai. Būtina permąstyti darbuotojų komandiravimo direktyvą.“

Parengė Daiva Kvedaraitė, EESRK narė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?