Trišalė taryba susitarė dėl naujojo Darbo kodekso tolesnio svarstymo

autorius Solidarumas
IMG 4016

Sausio 10 dieną vykusiame Trišalės tarybos posėdyje vienas svarbiausių klausimų – atnaujinti derybas dėl naujojo Darbo kodekso. Posėdyje dalyvavęs Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pabrėžė, jog socialiniams partneriams suteikta pusės metų pauzė susitarti dėl tų socialinio modelių straipsnių, dėl kurių nebuvo susitarta. „Kas bus suderėta Trišalėje taryboje, neturėtų būti keičiama Seime”,- kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras taip pat atkreipė dėmesį, jog socialinio modelio pakeitimai bus priimami Seimo pavasario sesijoje, o įsigalios nuo 2017 m. liepos 1 d.

Trišalės tarybos sudėtyje esantys profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai sutarė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sugrupuos pagrindines nuostatas, dėl kurių kyla daugiausiai klausimų, ir jau artimiausiu metu pateiks jas socialiniams partneriams svarstyti.

Klausimą dėl teisės kariams vienytis į profesines sąjungas pristatė Euromill prezidentas Emmanuel Jacob. Jis informavo, kad 2014 metais Europos žmogaus teisių teismas priėmė sprendimą, kuriuo pripažino, jog kariniam personalui negali būti ribojama teisė vienytis į profsąjungas. Posėdyje dalyvavusios Krašto apsaugos ministerijos atstovės pabrėžė, jog Lietuvoje kariai turi teisę vienytis į jų interesus atstovaujančias organizacijas, tačiau ne į profesines sąjungas. Trišalės tarybos nariai pasiūlė posėdį stebėjusiems Seimo nariams teikti įstatymo pataisas, kurios suteiktų teisę kariams steigti ir jungtis į profesines sąjungas.

Taryboje taip pat daug diskutuota dėl to, kokios organizacijos gali ir turi būti atstovaujamos Trišalėje taryboje pereinamuoju laikotarpiu, kol bus svarstomas ir neįsigaliojo naujasis Darbo kodeksas.

Šiuo metu Trišalės tarybos pirmininkės pareigas eina Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė.

IMG 4023

IMG 4027

IMG 4046

Naujas paveikslėlis 4

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?