Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ palaiko pensininkų reikalavimus

autorius Solidarumas
ric miting

 

2017 m, kovo 13 d. prie Seimo ir Vyriausybės įvyko Lietuvos pensininkų sąjungos Vilniaus bendrijos „Bočiai“ surengti Visuotiniai piliečių mitingai „Už mus ir mūsų vaikus LIETUVOJE!“, kuriuos palaikė Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“. Pensininkų reikalavimai panaikinti antros pakopos fondus, kurie paimdami pinigus iš Sodros didina jos deficitą, mažina valstybinę pensiją ir užtikrina didesnę pensiją tik didžiausius atlyginimus gaunantiems darbuotojams, reikalavimai didinti atlyginimus, nes padidėjus atlyginimams didėja įmokos į Sodrą, sutapo su profesinių sąjungų reikalavimais.

Mitinge, vietoje Trišalėje taryboje tuo metu pirmininkavusios Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkės Kristinos Krupavičienės, kalbėjo valdybos narys Ričardas Garuolis.

Pirmiausia, jis visų dirbančiųjų vardu  padėkojo susirinkusiems į mitingą pensininkams, paaiškindamas, kad visi dirbantieji savo širdimis yra šiame mitinge, bet negali jame dalyvauti, nes dirba. Dažnai jie priversti dirbti už minimalų atlyginimą, o tam kad išlaikytų šeimas dirba viršvalandžius.

Vakaruose pensijos sudaro 70-80% buvusio atlyginimo, todėl kuo didesnis atlyginimas, tuo didesnės pensijos. Kai tik Lietuvoje padidinamas minimalus mėnesinis atlyginimas, iš karto sumažėja SODROS deficitas, nes tuo pat metu nuo padidėjusių atlyginimų surenkama daugiau įmokų į SODRĄ.

Melas, kad Lietuva yra skurdi šalis ir negali mokėti didesnių pensijų. Lietuvos BVP vienam gyventojui sudaro 75%  ES vidurkio ir yra didesnis už Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vengrijos, Graikijos ir Portugalijos, bet vidutinis atlyginimas Lietuvoje sudaro tik 45% ES lygio.

Dauguma pensijų yra ne tik mažesnės nei šiose šalyse, bet ir yra žemiau skurdo ribos.

Tuo tarpo skirtumas tarp penktadalio turtingiausių ir penktadalio skurdžiausių Lietuvos gyventojų sudaro 7.5 karto. Tai didžiausias skirtumas Europoje.

Profesinės sąjungos negali apginti darbuotojų, nes Trišalėje taryboje per visus Nepriklausomybės metus valdžia palaikydavo darbdavius, o ir dabartinė valdžia nedrįsta stoti darbuotojų pusėn ir atstatyti per tuos metus sugriautą pusiausvyrą.

Melas, kad pensininkai nieko negali. Visame Vakarų pasaulyje politikai bijo pensininkų, nes jie turi laisvo laiko protestuoti. Pavyzdžiui, Portugalijoje pensijos yra ne tik aukštesnės nei Lietuvoje, bet jų pensininkai gauna dar ir tryliktą, kalėdinę pensiją. Todėl Ričardas Garuolis padėkojo atėjusiems į mitingą ir paprašė nesiliauti protestuoti, nes pensininkai kovoja ne tik už savo, bet ir už savo vaikų ir anūkų pensijas.

Po to, Visuotinio piliečių mitingo „Už mus ir mūsų vaikus LIETUVOJE!“  rezoliucija pasirašyta Lietuvos pensininkų organizacijų ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumo“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės, buvo įteikta Vyriausybės atstovams.

Prašome žiūrėti http://www.pogon.lt darytą mitingo įrašą: https://www.youtube.com/watch?v=r4CzpbULamE&feature=youtu.be

 

Visuotinio piliečių mitingo Vilniuje 2017 m.  kovo 13 d.

Rezoliucija     

 

                                                                                    

 1.Atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu šalies pagyvenusių žmonių socialinio saugumo neužtikrina joks valstybinis institucinis dokumentas, reikalaujame:

 

1.1   kad būtų rengiamas Nacionalinės gyventojų senėjimo pasekmių įveikimo strategijos veiksmų planas 2017 metams, įvertinant  laikmečio socialinę situaciją.

 

1.2   įsteigti mentoriaus-patarėjo ¼ etato pareigybę ekspertui pensininkui Seime ir ¼ etato analogišką poziciją Vyriausybės struktūrose. Siekiant išvengti protekcionizmo ir nepotizmo, šį atsakingą darbą patikėti kompetetingiems asmenims, pagrįstai rekomenduotiems LPS Vilniaus Bočių valdybos.   

 

2.Siekti operatyvaus rinkiminės LVŽS esminės pensijų reformos įgyvendinimo konkrečiomis Vyriausybės numatytomis ir papildomomis priemonėmis:

 

2.1  Nedelsiant nutraukti mokėjimus į II pakopos privačius pensijų fondus iš socialinio draudimo ir valstybės biudžeto; tam tikslui skirti kaupiančiojo asmenines įmokas.

 

2.2   Vykdant  rinkiminius įsipareigojimus mažinti socialinę atskirtį, padidinti pensijas nuo 2017 m. liepos mėn. 1 d. :  

 

2.2.1.  20 EUR suma visiems senatvės pensininkams, nepriklausomai nuo jų gaunamos pensijos dydžio, taip;

 

2.2.2  išmokėti vienodą 60 EUR sumą visiems pensininkams kaip vienkartinę kompensaciją už nusavintas pensijų lėšas į II pakopos privačius pensijų fondus. 

 

3.Padidinti atlyginimus dirbantiesiems:                                                                                 

 

3.1   remiantis tuo, kad Lietuvoje vidutinis darbo apmokėjimas nuo vidutinio darbo apmokėji-     mo visoje ES atsilieka labiau, negu darbo našumas, Vyriausybei prisiimti atsakomybę parengti kompleksą priemonių, skatinančių darbdavius paspartintai kelti darbo užmokestį ir laipsniškai naikinti atsilikimą.

 

 

Lietuvos Pensininkų Sąjunga „Bočiai“, pirmininkas Petras Ruzgus 

LPS Vilniaus Bočių bendrija,  pirmininkė  Vilija Tūrienė

LPŽA, prezidentė Grasilda Makaravičienė

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, pirmininkė Kristina Krupavičienė 

M. Čoboto Trečiojo amžiaus universitetas, rektorė Zita Žebrauskienė

Pastaba: visuotinis LPS Bočių, LPŽA, profsąjungų, M. Čoboto III amžiaus universiteto ir kt. visuomenės narių mitingas kovo 13 d. aikštėje prie Parlamento -V. Kudirkos aikštėje surengtas LPS Vilniaus Bočių bendrijos konferencijos 24.02.2017 rezoliucijos pagrindu, palaikant valdančiosios daugumos planuotą socialinės reformos įgyvendinimą.  

 

 

pens mit 2

 

pens mit 3

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?