Nuo liepos 1 d. nustoja galioti visiškos materialinės atsakomybės sutartys

autorius Solidarumas
kondrackis

Nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojus naująjam Darbo kodeksui netenka galios visiškos materialinės atsakomybės sutartys.

Dar pernai Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” teisininkai turėjo bylą, kai vairuotojas miegojęs sunkvežimyje, kuris stovėjo darbdavio nurodytoje, bet nesaugojamoje stovėjimo aikštelėje, neišgirdo, kaip buvo vagiamas krovinys, kuris kainavo pusę milijono eurų. Profesinės sąjungos teisininkams pavyko tik įtikinti teisėjus dvigubai sumažinti vairuotojui nuostolių atlyginimą, kuris siekė 250 000 eurų. Nuo šiol pasitaikius tokiam atvejui iš darbuotojo bus galima išieškoti tik 6 mėnesinių atlyginimų dydžio kompensaciją už patirtus nuostolius.

Tačiau krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkas Gintaras Kondrackis įspėja, kad naujasis Darbo kodeksas leidžia darbuotojams prisiimti visišką materialinę atsakomybę, jei tai bus sutarta kolektyvinėje sutartyje, todėl artimiausiu metu darbdaviai gali pradėti steigti taip vadinamas „geltonasias” profesines sąjungas, tarnaujančias ne darbuotojų, o darbdavių interesams, kurios bandys grąžinti šitą darbuotojams pavojingą tvarką.

Gintaras Kondrackis kviečia vairuotojus nesiduoti apgaudinėjamais ir nestoti į tokias profesines sąjungas, o joms susikūrus steigti savas ir jungtis prie Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas”.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?