Viena nelegalaus darbo diena – 10 tūkst. litų

autorius Solidarumas

Pagal Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) inspektorių perduotas nagrinėti bylas dėl nelegalaus darbo šiais metais teismai skyrė beveik 500 tūkst. litų baudų. Už ūkinės-komercinės veiklos pažeidimus (darbas neįsigijus verslo liudijimo, neįregistravus individualios veiklos) darbo inspektoriai šiais metais surašė 380 protokolų ir skyrė per 100 tūkst. litų baudų.

UAB „Isa Keramika“ vadovo S. Š., statybos objekte leidusio dirbti asmeniui be rašytinės darbo sutarties ir nepranešus apie darbo pradžią Sodrai, pažeidimą teismas įvertino 6,5 tūkst. litų bauda. UAB „Arinstata“ vadovui L. R. keturi nelegalūs statybininkai, teismo sprendimu, „kainavo“ 12 tūkst. litų; tiek pat – nelegaliai dirbę keturi mūrininkai-stogdengiai UAB „Mobilios investicijos“ direktoriui G. U.

Nagrinėdama prašymą dėl neišmokėto darbo užmokesčio darbo ginčų komisija prie VDI Panevėžio skyriaus pareiškėjo pateiktuose dokumentuose pastebėjo, kad jis darbo sutartį su įmone pasirašė ir statybvietėje pradėjo dirbti tą pačią dieną – darbdaviui nustatyta tvarka prieš dieną nepranešus Sodrai.

Remdamasis turima medžiaga VDI Panevėžio skyrius atliko tyrimą dėl galimo nelegalaus darbo UAB „Konversis“ ir įmonės vadovui surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą. Panevėžio apylinkės teismo nutarimu, vadovui buvo skirta 10 tūkst. litų bauda, nes per pusmetį tokį pat pažeidimą jis buvo spėjęs padaryti pakartotinai. Apskųstą nutarimą Panevėžio apygardos teismas paliko galioti.

Šie pavyzdžiai atspindi darbo inspektorių nustatytų nelegalaus darbo faktų pasiskirstymą tam tikrose ekonominėse veiklose. Daugiau nei 47 proc. iš 733 šiais metais nustatytų „nelegalų“ dirbo statybose; apie 11 proc. jų darbavosi apdirbamojoje gamyboje. Prie nelegalaus darbo mėgėjų paminėtinos variklinių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto įmonės, taip pat įmonės, užsiimančios maitinimo ir gėrimų teikimo veikla. Nemaža dalis (per 8 proc.) nustatyto nelegalaus darbo tenka žemės ūkiui, miškininkystei ir žuvininkystei. Iš visų nustatytų neteisėtai dirbusiųjų asmenų 9 buvo užsieniečiai, 5 asmenys – iki 18 metų.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, už kiekvieną nelegaliai įdarbintą asmenį darbdaviui ar jo įgaliotam atstovui gresia bauda nuo 3 tūkst. iki 10 tūkst. litų. Pakartotini veiksmai asmens, jau bausto už šį pažeidimą, jam užtraukia 10-20 tūkst. litų baudą.

Už komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimą įteisinta bauda nuo 5 šimtų iki tūkstančio litų; už šį pažeidimą jau baustam asmeniui bauda – nuo tūkstančio iki 2 tūkst. litų.

Primintina, kad neapskaitomas viršvalandinis darbas taip pat laikomas nedeklaruotu, už kurį darbdaviui gresia bauda nuo 500 iki 5000 litų.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?