Lietuvos kelias integruojantis į europines struktūras

autorius Solidarumas
dargis

Šiais metais Lietuva mini 10 metų narystės Europos Sąjungoje sukaktį. Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) 2004 metų ES plėtrą ir vėliau vykusią integraciją vertina kaip labai sėkmingą įvairiais aspektais. Vientisoje ir dinamiškoje ES rinkoje kasmet sukuriama daugiau nei 600 mlrd. eurų vertės prekių ir paslaugų, čia kuriamos naujos darbo vietos. Džiaugiamės būdami pilnateisiais Europos šeimos nariais ir tuo, kad mūsų verslas ir pramonė turi sąlygas naudotis atviros rinkos teikiamomis galimybėmis. Palyginti su laikotarpiu prieš sukuriant vieningą rinką, prekybos apimtys ES viduje padvigubėjo. Verta paminėti, kad du trečdaliai Lietuvos įmonių eksportuojamos produkcijos keliauja į ES.

Lietuvos pramonininkų konfederacija, bendradarbiaudama su Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija, rugsėjo 16 d. 10 val. Vilniuje, viešbutyje Kempinski Hotel Cathedral Square, organizavo tarptautinę konferenciją “Globali Europa: kaip mums laimėti konkurencingumo mūšį?”, skirtą Lietuvos narystės ES dešimtmečiui paminėti. Konferencijoje dalyvavo ir pagrindinį pranešimą padarė Mario Monti, ekonomistas, buvęs Italijos ministras pirmininkas, dvi kadencijas buvęs Europos Komisijos komisaras, ilgametis Bocconi universiteto rektorius. Be jo konferencijoje kabėjo J.E. Vygaudas Ušackas – Ambasadorius, ES atstovybės Rusijos Federacijoje vadovas. Vyriausiasis derybų dėl įstojimo į ES derybininkas 2000-2001 m. Markus Beyrer – BUSINESSEUROPE generalinis direktorius; Francisco Caballero-Sanz – Europos Komisijos, Verslo ir pramonės generalinio direktorato skyriaus vadovas, vyriausiasis ekonomistas ; Jake Slegers – Amerikos prekybos rūmų Europoje tarybos, AmChams Europe pirmininkas

Į konferenciją buvo pakviestos ir dalyvavo Lietvos profesinės sąjungos pirmininkė Kristina Krupavičienė ir tarptautinė sekretorė Daiva Kvedaraitė.

Konferencijos metu buvo apžvelgtas Lietuvos kelias integruojantis į europines struktūras, diskutuojama apie šalies ir visos ES pasiekimus bei iššūkius šiuolaikiniame pasaulyje, pagrindinį dėmesį skiriant ekonomikai, konkurencingumui, plėtrai ir darbo vietų kūrimui. Anot  R. Dargio, būtina kalbėti apie imigracijos politiką, nes be žmonių Lietuvos ekonomika negalės egzistuoti.„Kai mes pradedama kalbėti apie imigracijos politiką, mūsų politikai prityla, nenori veltis į šias diskusijas. Tačiau mūsų ekonomika negalės gyvuoti be žmonių“, – kalbėjo jis. Pasak LPK prezidento, imigracijos politiką galima būtų pradėti po žingsnelį.

„Šiuo metu Kauno technologijos universitete mokosi 60 studentų iš Indijos. Kodėl jų vizos nustoja galioti iškart pabaigus universitetą? Kodėl norėdami įsilieti į darbo rinką ar pradėti čia versliuką turi pirmiausiai išvykti iš šalies? Nekalbama apie tai, kad turime atsiverti ir be valdymo leisti žmones čia“, – sakė jis.„Swedbank“ banko ekonomistų vertinimu, šiemet ir kitąmet augs gyventojų užimtumas, o 2016 m. jis pasieks piką. Tai siejama su mažėsiančiu darbingo amžiaus žmonių skaičiumi. Prognozuojama, kad tuo metu dirbs 1,315 mln., o nedarbas nukris iki 8,5 proc.Šiems metams prognozuojamas 10,9 proc. nedarbas, o kitiems metams – 9,7 proc.Tuo metu realūs atlyginimai (atėmus infliacijos įtaką – DELFI) šiais ir kitais metais turėtų augti atitinkamai 4,7 proc. ir 3,5 proc. Pagal visuomenės senėjimo tempą Lietuva yra paskutinėje vietoje Europos Sąjungoje. Europos statistikos agentūros „Eurostat“ projekcijose nurodoma, kad 2045 m. Lietuvoje 100 darbingų gyventojų teks daugiau nei 50 pensininkų. Šiuo metu 100 dirb
ančių tenka 26 pensininkai.

Prognozuojama, kad 2030 m. Lietuvoje 15-65 metų amžiaus gyventojų bus 35 proc. mažiau nei dabar ir tai bus labai rimtas iššūkis ir įmonėms, ir valstybės finansams. 2040 m. Lietuvoje gyvens 44 proc. mažiau 15-65 m. amžiaus gyventojų nei jų gyvena dabar.
 
Priedą  Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Roberto Dargio prezentaciją galima rasti www.lpk.lt

P.Grėbliauiskas 8686 17391

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?