Laimėta svarbi Lietuvoje byla dėl diskriminacijos lyties pagrindu

autorius Solidarumas

„Ieškovei priteistina 50 000 Lt turtinė žala kaip kompensacija yra adekvati, veiksminga ir atgrasanti darbdavį nuo diskriminavimo veiksmų“ – pažymėjo Lietuvos apeliacinis teismas. 2014 m. rugsėjo 4 d., išnagrinėjęs ieškovės apeliacinį skundą dėl žalos atlyginimo dėl diskriminacijos lyties ir negalios pagrindu darbo rinkoje, teismas nusprendė, jog iš darbo atleista nėščia moteris buvo diskriminuojama lyties pagrindu.

Ieškovė L.Š. 2008 m. gegužės įsidarbino Rumunijos ambasadoje. 2008 m. liepos mėnesį L.Š. įteikė darbdaviui pažymą dėl nėštumo, ir jau kitą dieną buvo atleista iš darbo, darbdaviui nenurodant tokio sprendimo motyvų.

„Mažiau palankus elgesys su darbuotoja dėl jos nėštumo yra laikomas tiesiogine diskriminacija lyties pagrindu. Ir nors diskriminacija lyties pagrindu Lietuvoje yra draudžiama, neretai gauname informacijos apie tokį darbdavių elgesį. Pavyzdžiui, pirmenybė yra teikiama karjeros siekiantiems vyrams arba netekėjusioms moterims; per darbo pokalbį dažnai teiraujamasi informacijos apie moters šeimyninę padėtį, ateities šeimyninius planus, o nėščia ar vaiko auginimo atostogose esanti moteris atleidžiama iš darbo nepateikiant pagrįstų tokio sprendimo motyvų“ – teismo sprendimą komentavo ŽTSI teisės programų vadovė Jūratė Guzevičiūtė.

„Visi šie minėti darbdavio veiksmai prilygsta diskriminacijai, todėl labai džiaugiamės, kad atsiranda ryžtingų moterų, kurios išdrįsta kreiptis į teismą. Raginame ir kitas moteris, patyrusias diskriminaciją darbe, nebijoti imtis veiksmų“, kalbėjo ŽTSI atstovė.

ŽTSI strateginėje byloje ieškovę atstovavo advokatė Diana Gumbrevičiūtė-Kuzminskienė. Advokatė, komentuodama laimėtą bylą, pažymėjo, jog sankcija, skirta darbdaviui, turi turėti realų atgrasantį poveikį, o kompensacijos už diskriminaciją priteisimas turi būti adekvatus grąžinimui į darbą.

“Atleidimas iš darbo diskriminaciniais pagrindais yra labai specifinio pobūdžio neteisėta veika, nes jis ypatingai neigiamai veikia asmenį, t. y. kėsinasi į patį asmens identitetą. Darbdavys, vykdantis tokius neteisėtus veiksmus, tikrai neturėtų likti nenubaustas“ – sakė advokatė Diana Gumbrevičiūtė-Kuzminskienė.

Už pažeidžiamiausių grupių atstovavimą advokatė Diana Gumbrevičiūtė-Kuzminskienė 2013 m. Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose buvo pripažinta metų žmogaus teisių advokate. Advokatė specializuojasi diskriminacijos bylose ir atstovauja nuo diskriminacinių veiksmų (rasės, negalios, lyties, seksualinės orientacijos ir kitais pagrindais) nukentėjusius asmenis.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?