„Busturo“ darbuotojai svarsto streiko galimybę

autorius Solidarumas

Lapkričio 20 dieną Šiaulių UAB „Busturas“ patalpose vyko šios bendrovės profesinės sąjungos narių susirinkimas. Vienas svarbiausių klausimų – beveik 2 metus galimai vilkinamos derybos dėl kolektyvinės sutarties. Profesinės sąjungos narių susirinkime dalyvavęs Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Algirdas Markevičius UAB „Busturas“ direktoriui Tomui Bielinskui siūlė visas problemas spręsti bendrovės viduje, priešingu atveju bus kreipiamasi į valstybės institucijas.

„Stengėmės su direktoriumi kalbėti atvirai ir nuoširdžiai, tačiau matome, kad derybos galimai vilkinamos, pažeidžiama profesinės sąjungos teisė į kolektyvinę sutartį. Apie tai raštu informavome Šiaulių miesto merą ir administracijos direktorių. Turime aiškiai nusistatyti veiksmų planą, tik kovodami laimėsime, nes nė vienas darbdavys savo noru atlyginimo nepadidins“,- kalbėjo Algirdas Markevičius.

UAB „Busturas“ profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma Steponavičienė atkreipė dėmesį, kad pasikeitus Darbo kodeksui, kolektyvinėje sutartyje numatytos garantijos toliau galiotų.

Pasipiktinę „Busturo“ darbuotojai siūlė už vilkinimą bendrovės administraciją paduoti į teismą, kuris ir įpareigotų pasirašyti kolektyvinę sutartį.

Jei nuo gruodžio 1 dienos derybos toliau nejudės, darbuotojai planuoja streikuoti pagal įstatyme numatytas procedūras.

Tam, kad derybos vyktų sklandžiai, profesinės sąjungos nariai į derybų grupę įtraukė LPS „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotoją Algirdą Markevičių.

Pagrindinės „Busturo“ vairuotojų problemos – mažas atlyginimas, mažai laiko pietų pertraukai ir poilsiui, tarptautinių reisų vairuotojai negauna dienpinigių.

Tą pačią dieną įvyko susitikimas ir su Šiaulių miesto meru Justinu Sartausku. Susitikimo metu meras domėjosi dėl ko nesutariama derybų metu, peržiūrėjo vairuotojų atlyginimų lapelius. Dalis problemų, su kuriomis susiduria vairuotojai darbo metu, merui buvo nežinomos, jis pažadėjo padėti tiek spręndžiant darbo problemas, tiek derantis dėl kolektyvinės sutarties.

Susitikime dalyvavę vairuotojai pabrėžė, jog neprašoma nieko perteklinio ir reikalaujančio daug išlaidų.
{phocagallery view=category|categoryid=270}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?