Kokio darbo santykių ir užimtumo reguliavimo reikia Lietuvai

autorius Solidarumas
20141208 130856

2014 m. gruodžio 8 d. LPS „Solidarumas“ atstovai: pirmininkė K.Krupavičienė, vyr. teisininkas P. Grėbliauskas, tarptautinė sekretorė D.Kvedaraitė dalyvavo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuotoje konferencijoje „Kokio darbo santykių ir užimtumo reguliavimo reikia Lietuvai“.

Konferencijos dalyvius pasveikindamas LR Seimo pirmininko pavaduotojas A.Sysas sakė, jog tema aktuali, Lietuvai reikia teisingo darbo santykių reguliavimo, kuriame būtų ne tik lankstumas, bet ir darbuotojų saugumas. Europos Komisijos atstovas L.Sens pristatė, taip vadinamą, Europos semestrą ir Europos Komisijos rekomendacijas Lietuvai užimtumo ir darbo santykių reguliavimo srityje. Nors statistika rodo, jog Lietuvoje užimtumas po truputį auga, tačiau Lietuvos darbo rinka susiduria su keletu iššūkių, tai yra senėjanti visuomenė, didelė migracija, be to, darbo rinkoje daug neaktyvių žmonių, t.y. ilgalaikių bedarbių. Europos Komisija pastebi ir tai, jog Lietuva yra tarp ES šalių, kurioje labai didelė socialinė atskirti ir skurdo rizika.

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos l.e. departamento direktorės pareigas E. Radišauskienė pristatė Lietuvos iniciatyvas tobulinant darbo santykių ir užimtumo reguliavimą. Tai yra Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinio-administracinio modelio kūrimo projektą. Projekte dirbusių ekspertų išvadas ir pasiūlymus pristatė prof. dr. Tomas Davulis.

Konferencijoje dalyvavo Danijos Užimtumo ministerijos vyriausias politikos patarėjas, jis kalbėjo apie Danijos užimtumo politiką bei krizės įtaką darbo rinkai.

Belgijos Gento universiteto tarptautinių ryšių ir LLM direktorius prof.dr. Marc de Vos kalbėjo apie flexicurity (darbo rinkos lankstumo ir saugumo) modelį ir jo perspektyvas pokrizinėje Europoje. Darbo rinkos lankstumo ir saugumo modelis yra įrašytas Sutartyje dėl Europos Sąjungos veikimo (145 skyriuje). Tačiau tam, kad modelis veiktų reikia bendro darbdavių ir darbuotojų sutarimo, pasitikėjimu grįstos darbo santykių kultūros.

Lietuvai, kurios darbo rinka susiduria su nemažais iššūkiai, labai svarbu modernizuoti darbo rinką.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?