Lietuvos Moterų profesinės sąjungos „Solidarumas” valdybos posėdyje diskutuota apie priemones skurdui mažinti

autorius Solidarumas

Skurdas ir socialinė atskirtis Lietuvoje nemažėja, darbas jau nebegarantuoja neskurdo. Moterų profesinė sąjunga galvoja, kaip elgtis, kuo prisidėti, kad ši problema nedidėtų. Vasario 13- ąją vykusiame valdybos posėdyje kalbėjome apie skurdą, priemones skurdui mažinti, apie socialinės aprėpties situaciją ir skurdo mažinimo priemones bei politiką Lietuvoje.

Į susitikimą diskusijai atvyko Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo valdybos pirmininkė Skirma Kondratienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Strateginio planavimo ir analizės departamento Strateginės analizės skyriaus vedėja Gražina Jalinskienė ir skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Budzevičienė. Malonu buvo susitikti posėdyje su Carito vaikų dienos centro „Vilties angelas” sese Jolita.

Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo valdybos pirmininkė Skirma Kondratienė pristatė organizacijos tikslą,stiprinti nevyriausybinių organizacijų institucinius gebėjimus ir plėtoti bendradarbiavimą su nacionalinės bei vietos valdžios institucijomis. S. Kondratienes teigimu, yra ketinama užmegzti glaudžius santykius su viešojo sektoriaus institucijomis, rinkti skurdo apraiškų įrodymus, juos viešinti visuomenėje. Lietuva iki 2020 metų įsipareigojo ketvirtadaliu sumažinti skurdo lygį šalyje, tačiau skurdo lygis pernai šalyje išaugo 2 proc.

Carito organizacijos vaikų dienos centro „Vilties angelas” sese Jolita mums pasakojo apie vaikų skurdą ir kad skurdas turi ilgalaikes pasekmes. Dėl skurdo vaikai neturi tinkamų gyvenimo ir ugdymosi sąlygų , be to, jų vystymosi potencialas stipriai apribojamas. Vėliau jiems sunkiau sekasi mokytis mokykloje, įgyti perspektyvią profesiją, sėkmingai integruotis į darbo rinką. Didėja tikimybė, kad jie ir suaugę skurs, bei perduos „skurdą“ savo vaikams. Šį „užburtą ratą“ gali nutraukti tik gerai organizuotas, skurstančių šeimų vaikams prieinamas švietimas. Vaikų skurdo lygis Lietuvoje, pagal pateiktus skaičiavimus, viršija suaugusiųjų skurdo lygį šalyje, kuris lygus 20 proc.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Strateginio planavimo ir analizės departamento Strateginės analizės skyriaus Gražina Jalinskienė, bei Vaida Budzevičienė dalyvavusiems susitikime pristatė veiksmų plano įgyvendinimo scemą, koks reikalingas visų suinteresuotų skurdo ir socialinės atskirties mažinimo dalyvių bendradarbiavimas.Buvo pristatyti pagrindiniai dokumentai ir juose kiekybiškai išreikšti siekiai. Vyko diskusija. Buvo atsakyta į daugelį klausimų.
Lietuvos Moterų profesinės sąjungos „Solidarumas valdybos nutarimu paruošta rezoliucija valdžios institucijoms.

Parengė
Alma Kriščiūnienė
Lietuvos Moterų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė
{phocagallery view=category|categoryid=287}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?