Išbandant jaunimo garantijų programą: patirtis iš Europos parlamento pasirengiamųjų veiksmų

autorius Solidarumas

Gegužės 8 dieną Briuselyje organizuota informacinė konferencija, skirta pasidalinti patirtimi įgyvendinant jaunimo garantijų iniciatyvą per pilotinius projektus įvairiose Europos sąjungos šalyse. Lietuvoje įgyvendintas pilotinis projektas „Partnerystės sukūrimas Jaunimo garantijų schemos įkūrimui Vilniaus apskrityje“. Projekto pareiškėjas Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacija, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, Vilniaus teritorinė darbo birža, Lietuvos darbo federacijos Jaunimo organizacija, VšĮ Projektų valdymo ir mokymo centras šiame projekte buvo partneriais.

Analogiški projektai buvo vykdomi 18 šalių, konferencijos metu pristatyti 7 geriausi, vykdyti Airijoje, Italijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Ispanijoje buvo vykdomi 6 projektai, Italijoje 4, Jungtinėje Karalystėje 3, Rumunijoje 2, likusiose šalyse po 1.

Didžioji dalis projektų įgyvendinti šalyse, kur jaunimo nedarbas aukštas, didelis skaičius niekur nesimokančių, nedirbačių ir darbo biržose neregistruotų jaunų bedarbių, beto kai kur jaunimo nedarbas siekia net apie 50 proc.

Minėti projektai pagal tikslines grupes suskirsyti į 2 grupes – projektai padedantys baigusiems mokyklas jauniems bedarbiams ir siekiantys jaunimui padėti išlikti mokymosi sistemoje, bei kita grupė projektų, prie kurios priskiriamas ir Lietuvoje įgyvendintas projektas, tai projektai, kurių tikslinė grupė nedirbantis ir neaktyvus jaunimas.

Lietuvoje įgyvendintas pilotinis projektas „Partnerystės sukūrimas Jaunimo garantijų schemos įkūrimui Vilniaus apskrityje“ vienareikšmiškai pripažintas geriausiu iš minėtų projektų, kaip pasiekęs užsibrėžtus tikslus ir efektyviausiai panaudojęs skirtą finansavimą. Tikslinė projekto grupė prieš įgyvendinant buvo 200, pasibaigus projektui veikloje buvo sudalyvavę 270 nedirbančių jaunų žmonių, todėl tikslai pasiekti net 135 proc.

Projekto vadovė Ramunė Mereckienė, pristatydama projekto rezultatus, dėkojo Lietuvos profesinei sąjungai „Solidarumas“ už bendradarbiavimą projekto veiklose, tarptautinei sekretorei Daivai Kvedaratei už idėjas, Vytautui Kašėtai už sėkmingą darbą su projekto tiksline grupe.

Lietuvos projektas iš visų kitų buvo išskirtinis efektyviai surandant jaunimui darbo vietas bei jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimo modeliu – bendradarbiaujant darbdaviams, darbo biržai ir profesinėms sąjungoms. Iš visų vykdytų projektų tik Lietuvoje į veiklas buvo įsijungusios profesinės sąjungos.

Daugiau nuotraukų: https://www.flickr.com/photos/socialeurope/sets/72157650135687804/

Parengė Vytautas Kašėta

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?