Trišalėje taryboje derantis dėl naujojo darbo kodekso netrūko ir gana griežtų pasisakymų

autorius Solidarumas

Birželio 16 dienos Trišalės tarybos posėdyje toliau tęsėsi profesinių sąjungų ir darbdavių derybos dėl naujojo darbo kodekso. Beveik viso posėdžio metu dėmesys skirtas Darbo laiko rėžimo klausimams – suminės darbo laiko apskaitos, maksimalaus darbo laiko reikalavimams.

Diskutuojant netrūko ir gana griežtų pasakymų.

„Ar jūs norite, kad žmonės dirbtų po 13 val., o likusias 11 miegotų? Kaip tokiomis sąlygomis turi augti vaikai? Tai ir prie alkoholizmo veda“, – klausė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Algirdas Markevičius.

Tačiau darbdavių atstovas Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas teigė, kad dėl alkoholio tie vaikai kartais ir atsiranda

Dar viena aštri diskusija kilo kalbant apie darbo laiko režimo reguliavimą. Profsąjungos siūlė, kad darbo laikas būtų nustatomas darbdavio, tačiau suderinus su darbuotojų atstovais, nes dažnai pasitaiko, jog darbuotojas kviečiamas į darbą porai valandų. Jo kelių valandų uždarbis būna mažesnis už kelionės kainą.

Darbdaviai prašė, kad jiems būtų suteikta galimybė per savaitę liepti dirbti 8 val. viršvalandžių, naująjį Darbo kodekso projektą rengusios darbo grupės vadovas Tomas Davulis galiausiai pabrėžė, kad visas sąlygas vėliau bus galima pagerinti arba pabloginti kolektyvinėse sutartyse.

Lietuvos Respublikos Trišalėje taryboje dalyvauja Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir pirmininkės pavaduotojas Algirdas Markevičius.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?