Vairuotojų netrūktų, jei atlyginimas būtų mokamas legaliai

autorius Solidarumas
gkondrackis

Viešai pasirodžius informacijai apie Susisiekimo viceministro Sauliaus Girdausko teiginius, kad atlikti reikiamus įstatymų pakeitimus, palengvinančius trečiųjų šalių vairuotojų įsidarbinimo sąlygas Lietuvoje neužtruks, Krovininio autotransporto profesinė sąjunga „Solidarumas“ kreipėsi į LR Susisiekimo ministerijos viceministrą Saulių Girdauską. Pervežimų bendrovės skundžiasi vairuotojų trūkumu, mes manome, kad vairuotojų netrūktų, jei atlyginimas būtų mokamas kaip numato įstatymai.

Lietuvos tolimųjų pervežimų bendrovėse yra nusistovėjusi nelegalaus atlyginimo mokėjimo sistema. Viešai žinomi trys nelegalūs atlyginimo apmokėjimo būdai – už nuvažiuotus kilometrus, tam tikra suma už dieną ir procentas už krovinio kainą. Mokant atlyginimus legaliai, turėtų būti mokamas darbo sutartyje numatytas atlyginimas ir pravažiuotų šalių dienpinigiai. Preliminariais skaičiavimais tokiu būdu nuo vieno vairuotojo gali būti „sutaupoma“ 300-500 eurų per mėnesį.

Teisiškai darbdaviai finansinius dokumentus sutvarko liepdami vairuotojui pasirašyti kasos išlaidų orderius tokiai sumai, kuri priklauso išmokėti mokant įstatymų nustatyta tvarka, bet realiai išmoka sumą, paskaičiuotą vienu iš minėtų nelegalių būdų.

Lietuvos vairuotojai atsisako dalyvauti tokioje įstatymus pažeidžiančioje, baudžiamąją atsakomybę užtraukti galinčioje veikloje, tuo tarpu trečiųjų šalių vairuotojai, dažnai nežinodami galiojančių įstatymų ir savo teisių, bei įpratę prie jų šalyse nusistovėjusios žemos verslo etikos sampratos, sutinka pažeidinėti įstatymus patys to nesuprasdami.

Todėl viceministro prašome neskubėti vykdyti  vežėjų reikalavimų, o iš analizuoti rinką ir išklausyti darbuotojus ir profsąjungų atstovus.

Krovininio autotransporto profesinė sąjunga „Solidarumas“ kviečia Susisiekimo viceministrą Saulių Girdauską liepos 2 d., 11 val. (111 kab.) dalyvauti Susisiekimo ministerijos organizuojamoje diskusijoje dėl krovininio autotransporto veiklos klausimų, kurioje dalyvaus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Darbo inspekcijos, Valstybinės kelių transporto inspekcijos, profesinių sąjungų ir LINAVA atstovai.

Diskusijos metu detaliau aptarsime transporto veiklos klausimus.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?