Mokytojai atostogauja, o profesinių sąjungų lyderiai toliau derasi su Švietimo ir mokslo ministerija

autorius Solidarumas

Liepos 7 d. šalies pedagogų profesinių sąjungų atstovai  antrą kartą susitiko su Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) darbo grupe toliau derėtis dėl Lietuvos švietimo šakos kolektyvinės sutarties parengimo. „Noriu palinkėti, kad laimėtų ne ambicijos, o sveikas protas. Juk mes deramės ne dėl savęs, o dėl vaikų, mokyklos ir visos švietimo sistemos. Svarbiausia – konstruktyvumas ir geranoriškumas, tik tada laimėsime visi“, – susitikimo metu kalbėjo Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Šiuo metu Jungtinė švietimo profesinių sąjungų atstovybė vienija šešias šalies pedagogų profesines sąjungas: Krikščioniškąją švietimo darbuotojų profesinę sąjungą (KŠDPS), Lietuvos švietimo profesinę sąjungą (LŠPS), Lietuvos švietimo įstaigų profesinę sąjungą (LŠĮPS), Lietuvos mokytojų profesinę sąjungą (LMPS), , Lietuvos švietimo ir mokslo profesinę sąjungą „Solidarumas“ ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimą (LAMPSS).

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) atsisakė prisijungti prie veikiančios Jungtinės atstovybės, bet neatsisako derėtis kartu su visais. Be to turi galimybę bet kada prisijungti prie kolegų.

Susitikimo metu buvo aptarti šios sudarytos darbo grupės (profesinių sąjungų ir ŠMM atstovų) svarbūs organizaciniai klausimai: dėl profesinių sąjungų bei Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų skaičiaus, balsavimo, protokolo sudarymo ir pateikimo principų, posėdžių periodiškumo ir trukmės. Buvo sutarta, kad Profesines sąjungas atstovaus pirmininkai arba jų įgalioti atstovai, o posėdžiai, kuriuos protokoluos ir įrašinės ŠMM,  vyks kas tris savaites, o kitas posėdis vyks liepos 28d.

Vyriausybė Švietimo ir mokslo ministeriją įgaliojo balandžio 8 d. nutarimu vesti derybas su profesinėmis sąjungomis dėl Lietuvos švietimo šakos kolektyvinės sutarties parengimo. Tokia sutartis, kuri padėtų įgyvendinti socialinę partnerystę ir nustatyti švietimo socialines, ekonomikos plėtros kryptis, šalies istorijoje būtų pasirašoma pirmą kartą.

Aldona Kindurienė
KŠDPS pirmininkė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?