Ieškota bendradarbiavimo galimybių sprendžiant tolimųjų reisų vairuotojų problemas

autorius Solidarumas
IMG 3504

Liepos 21 dieną Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Gintaras Kondrackis ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovas spaudai Vytautas Kašėta dalyvavo asociacijos LINAVA (Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija), vienijančia pervežimų srities darbdavius, Socialinių reikalų komiteto posėdyje.

„Susitarėme dirbti kartu sprendžiant tolimųjų reisų vairuotojų problemas, apie kurias daugybę kartų kalbėjom – darbo užmokesčio apskaičiavimo, atskaitymų nuo atlyginimų ir t.t. Ketiname įsijungti į bendrą LINAVA ir Darbo biržos projektą populiarinant ir darant patrauklią vairuotojo profesiją. Jei prisijungsime prie projekto, profesinė sąjunga prisidės rengdama mokymus esamiems ir būsimiems vairuotojams apie profesinį meistriškumą, pridėtinės vertės kūrimą, jų teises darbe ir profesinių sąjungų naudą“,- sakė Gintaras Kondrackis.

Daug diskusijų sukėlė profesinės sąjungos keliami klausimai dėl įstatymais nereglamentuotų tolimųjų reisų vairuotojų darbo užmokesčio skaičiavimo būdų – už kilometrus, už dieną ir už krovinio kainą.

Asociacijos LINAVA Prezidentas E. Mikėnas teigė, jog tokie dalykai iš tiesų netoleruotini ir Asociacija smerkia tokius atvejus.

Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Artūras Rutkauskas sakė, jog darbdavys gerą vairuotoją saugo kaip auksą, o kai vairuotojų trūksta, visą laiką su jais tariamasi ir visą laiką randamas sutarimas.

Ateityje planuojama sukurti specialią grupę arba komitetą, kuriame būtų nagrinėjami konkretūs atvejai, kai galimai nelegaliai apskaičiuojamas darbo užmokestis ir kitos darbo santykių problemos asociacijos LINAVA narių bendrovėse.

„Susitikimą vertinu kaip pozityvų ir konstruktyvų, juk turime galų gale ne tik konfliktuoti tarpusavyje, o ir imtis konkrečių bendrų veiksmų. Nei darbuotojai, nei darbdaviai nenori papildomos įtampos, problemų ir laiko skirti toms problemoms spręsti darbo ginčuose ar teismuose“,-  sakė Vytautas Kašėta.

Liepos 30 dieną Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyks komisijos prie Trišalės tarybos, skirtos tolimųjų reisų vairuotojų problemoms spręsti, posėdis.  Problemos išlieka tos pačios – įstatymais nereglamentuoti darbo užmokesčio skaičiavimo būdai, galimai nepagrįsti atskaitymai nuo atlyginimo, trečiųjų šalių vairuotojų įdarbinimas.
IMG 3495
Nuotraukos – www.linava.lt

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?