Socialinių reikalų ir darbo komitete – diskusijos dėl pensijų skaičiavimo tvarkos ir SODROS biudžeto

autorius Solidarumas
Seimas187

                                          
Vasario 4 dieną Seime vyko Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdis, kuriame svarstytas socialinio modelio įstatymų projekti, kuriais siūloma reformuoti esamas Valstybinio socialinio draudimo, Valstybinių socialinio draudimo pensijų, Ligos ir motinystės socialinio draudimo, Nelaimingų atsitikimų darbe bei profesinių ligų socialinio draudimo sistemas. Komiteto posėdžiuose Lietuvos profesinę sąjungą „Solidarumas“ atstovauja Koordinacinės tarybos sudaryta darbo grupė.

Posėdyje kaip niekad gausiai dalyvavo Vyriausybės atstovai – Finansų ministras Rimantas Šadžius, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, vienas iš projekto rengėjų Teodoras Medaiskis.

Daug diskusijų kilo dėl profesinių sąjungų iškelto klausimo apie naują pensijų skaičiavimo tvarką. Reforma pasirodo daroma ne tam, kad pensijos augtų, o tam, kad bazines pensijas palaipsniui perkelti į Valstybės biudžetą. Dėl naujos reformos nukentės tėvai auginantys vaikus, nes tuo metu nedirbs ir neprisidės prie pensijos didinimo. Projekto rengėjai pripažino padarę klaidą ir žadėjo projektą pakoreguoti.

Stebina Vyriausybės vadovų optimizmas. Žadama sumažinti vienu procentu SODROS įmokas darbdaviams, įvesti SODROS „lubas” dėl kurių SODRA netektų virš 30 mln. eurų. Reikia nepamiršti, kad iš SODROS vedamos lėšos į privačius fondus. Po „grandiozinės” reformos pensijos didės apie 7 eurus, gal būti ir mažiau, taip pat daliai žmonių, netekusių darbingumo pensijos padidės keliais eurais, o kitiems sumažės.

Pensinis amžius didės pagal gyvenimo trukmę, pensijos mažės, sveikatos apsaugai pinigų pritruks, nes bus daug senų žmonių, kuriems reikės sveikatos apsaugos. Lieka neatsakytas klausimas iš kur žadama paimti pinigų.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?