Lenkijoje ruošiamasi uždrausti dirbti sekmadieniais

autorius Solidarumas
solidarnosc1

2017 m. spalio 19-20 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidrumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė Lenkijos mieste Gdanske dalyvavo Tarptautinėje konferencijoje „Link komandiruojamų darbuotojų apsaugos”, kurią surengė Lenkijos profesinė sąjunga „Solidarumas” (Solidarnosc).

Žiūrėti: https://www.lps.lt/naujienos/lps-naujienos/1907-kitais-metais-geres-komandiruojam-darbuotoj-padetis

Legendinės Lenkijos profesinės sąjungos „Solidarumas” atstovai papasakojo, kad naujoji Lenkijos valdžia nesutaria su profesinėmis sąjungomis tik vienu klausimu – dėl komandiruojamų darbuotojų darbo užsienyje. Visos Lenkijos profesinės sąjungos palaiko Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC), daugumos Vakarų valstybių ir ES institucijų nuomonę, kad komandiruojami darbuotojai turi gauti ne mažesnį atlyginimą, kokį gauna tų šalių, kuriose jie dirba, darbuotojai. Lenkijos, kaip ir Lietuvos valdžia šiuo klausimu palaiko darbdavius.

Tačiau visais kitais klausimais profesinių sąjungų ir naujosios valdžios santykiai, kaip sakė Lenkijos profesinės sąjungos „Solidarumas” atstovai, yra „beveik idealūs”. Turbūt pirmą kartą pokomunistinės Lenkijos istorijoje valdžia palaiko ne verslininkų, bet darbuotojų interesus. Du metus Trišalėje taryboje nevykęs socialinis dialogas vėl atnaujintas ir joje vyksta realus darbas, o ne socialinio dialogo imitavimas. Dalis profesinių sąjungų reikalavimų per paskutinius metus jau įgyvendinta.

Šiuo metu svarstomas Lenkijos profesinės sąjungos „Solidarumas” pasiūlymas apriboti darbą sekmadieniais, leidžiant dirbti tik tokių tarnybų darbuotojams, kaip policininkai, gaisrininkai, medikai ir pn. Visi prekybos centrai sekmadieniais bus uždaromi, o parduotuvėse ar kitose paslaugas teikiančiose įmonėse galės dirbti tik jų savininkai ir šeimos nariai. Lenkijos valdžia palaiko šį pasiūlymą, nes mano, kad katalikiškos Lenkijos darbuotojai turi teisę sekmadieniais ilsėtis ir lankyti bažnyčias. Suprasdami tai darbdavių atstovai bando įtikinti, kad bent pradžioje būtų nedirbama tik kas antrą sekmadienį.

Dabartinė Lenkijos valdžia jau įvykdė du svarbius priešrinkiminius pažadus profesinėms sąjungoms. Nuo šių 2016 m. gegužės kiekvieną mėnesį buvo pradėta mokėti 500 zlotų (apie 116 eurų) už kiekvieną vaiką. Pinigai buvo gauti įvedus mokesčius nuo apyvartos prekybos tinklams ir bankams. Nors tai padidino biudžeto deficitą, bet jis išliko ES nustatytose ribose. Tuo tarpu gauti vaiko pinigai stipriai sumažino vaikų skurdą ir padidino gimstamumą. Daugiau: http://www.propatria.lt/2017/02/lenkijoje-pradejus-seimoms-moketi-500.html

Šių metų spalį buvo įvykdytas kitas rinkiminis valdžios pažadas profesinėms sąjungoms – grąžintas pensijinis amžius, kuris buvusios liberalų valdžios buvo tiek vyrams, tiek moterims pailgintas iki 67 metų. Dabar jis vėl yra 60 metų moterims ir 65 metai vyrams. Profesinės sąjungos prieš rinkimus surinko 2 mln. (Lietuvoje tai būtų apie 150 000) parašų, kad šis pensijino amžiaus pailginimas būtų panaikintas, nes lenkų gyvenimo trukmė atsilieka nuo Vakarų šalių gyventojų, kurie į pensiją išeina vėliau, ir pažadėjo rinkimuose balsuoti už tą partiją, kurį šį pasiūlymą įgyvendins.

Nepaisant liberalios žiniasklaidos puolimo ir ES institucijų kritikos dabartinė valdančioji partija Teisė ir Teisingumas” (PiS) išlieka populiariausia partija Lenkijoje. Paskutinės apklausos rodo, kad ją palaiko 47% Lenkijos gyventojų t.y. daugiau nei už ją balsavo rinkimuose, nes daugybė lenkų jaučia, kad profesinių sąjungų pasiūlymų įgyvendinimas pagerino jų gyvenimą.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?