Pasirašyta pirmoji Lietuvoje švietimo šakos kolektyvinė sutartis

autorius Solidarumas
svietimo sakos

 

2017 m. lapkričio 6 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybėje buvo iškilmingai pasirašyta pirmoji Lietuvoje švietimo šakos kolektyvinė sutartis, kurią Vyriausybės įgaliota pasirašė Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir šešių švietimo profesinių sąjungų pirmininkai.

 
Šią sutartį pasirašiusi Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ramutė Minkevičienė džiaugiasi šiuo susitarimu. Pasak jos, tai yra ilgo ir atkaklaus profesinių sąjungų darbo rezultatas. Derybos dėl šakos kolektyvinės sutarties prasidėjo dar prieš 3 metus. Švietimo ministerijos įgaliotiems derybininkams nesileidžiant į kompromisus profesinės sąjungos surengė ne vieną protesto mitingą ir piketą. Pernai įvyko net švietimo darbuotojų streikas. Kolektyvinės sutarties pasirašymas užtruko dėl to, kad ją reikėjo derinti su Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis. Ne kartą šioje kolektyvinėje sutartyje suderėti susitarimai būdavo grąžinami pakartotinam derinimui.
 
Pasirašyta švietimo šakos kolektyvinė sutartis galioja bendrojo ugdymo, neformaliojo švietimo, profesinio mokymo bei mokslo ir studijų institucijų darbuotojams. 
 
Ramutė Minkevičienė pažymėjo, kad pagal šią kolektyvinę sutartį mokytojams bus leidžiama dėstyti kitus dalykus ir įgyti kitą pedagoginę specializaciją. Turintiems ne mažiau, kaip 30 metų pedagoginio darbo stažo mokytojams, kuriems liko ne daugiau, kaip 5 metai iki pensijos, pasitraukti iš pedagoginio darbo, gaunant kompensacines išmokas. Nuo 2018 m. rugsėjo1 d. per dvejus metus įdiegti etatinio darbo apmokėjimo modelį, peržiūrint galimybes didinti pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus ir pasiekti, kad 2020 metais vidutinis mokytojų darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1000 eurų per mėnesį. Labai svarbūs ir kiti pasiekti susitarimais.
 
Švietimo šakos kolektyvinė sutartis įsigalios lapkričio 20 d.
 
sviet sakos5
 
sviet sakos3
 
svietimo sakos1
 
sviet sako4
 
Panaudotos Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos nuotraukos.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?