Kviečiame paminėti Tarptautinę darbo ir darbuotojų solidarumo dieną prie Vyriausybės rūmų

autorius Solidarumas
geg 11

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ kviečia 2018 m. gegužės 1 d., 12.00 val. prie Vyriausybės rūmų V.Kudirkos aikštėje paminėti Tarptautinę darbo ir darbininkų globėjo Šv.Juozapo dieną.

 
1886 m. Čikagoje gegužės 1 d. prasidėjo streikas, kuris virto daugiatūkstantine demonstracija, reikalaujančią 8 valandų darbo dienos, kurią išvaikant žuvo daug darbuotojų. Vėliau ši diena tapo tarptautine darbuotojų solidarumo diena.
 
Pritariame Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio nuomonei, kad nereikia švęsti Gegužės 1-osios. Ši diena nėra šventė, nes Lietuvos darbuotojai neturi ką švęsti.
 
Trečdalis Lietuvos gyventojų skursta. Lietuvoje skursta net tie, kurie turi darbą! 75 000 darbuotojų Lietuvoje per mėnesį uždirba mažiau nei 200 eurų! Dviejų trečdalių Lietuvos darbuotojų t. y. 715 000 Lietuvos darbuotojų atlyginimas neviršija 551 eurų „ant popieriaus“!
 
Lietuvos BVP vienam gyventojui sudaro 75% Europos Sąjungos vidurkio, tačiau vidutinis atlyginimas Lietuvoje yra tik 45% Europos Sąjungos vidurkio! Nenorėdami skursti Lietuvos darbuotojai vėl, kaip 19 amžiuje yra priversti dirbti daugiau ne 8 valandas per dieną! O Lietuva pagal viršvalandinį darbą pirmauja Europoje!
 
Lietuvos darbuotojų, išėjusių į pensiją, laukia dar didesnis skurdas, nes vidutinė pensija Lietuvoje sudaro tik du trečdalius minimalios algos, o ne du trečdalius vidutinės algos, kaip yra daugumoje Europos Sąjungos šalių! Jei Europos šalyse darbuotojų pensijos vidutiniškai sudaro 70-80%, tai Lietuvoje tik 40% buvusio atlyginimo! O jei bus įgyvendinta naujoji Vyriausybės mokesčių reforma, Lietuvos darbuotojų pensijos sudarys tik 30%, o vėliau tik 20% buvusio atlyginimo!
 
Europos Sąjungos komisija, Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija, kurios nare ruošiasi tapti Lietuva, net Tarptautinis valiutos fondas, atstovaujantis verslą, nurodo, kad Lietuvoje vieni didžiausių Europoje socialinė nelygybė ir skurdas yra per dideli ir stabdo šalies vystymasi bei gresia net pačios valstybės egzistavimui, nes Lietuva kenčia didžiausią emigraciją Europoje, kuri nesustoja net Lietuvos ūkiui kylant, o socialinis dialogas iš esmės nevyksta.
 
Tačiau visos Lietuvos valdžios jau daugiau nei du dešimtmečius dirba ne daugumą gyventojų sudarantiems darbuotojams, o pačiai mažiausiai ir geriausiai Lietuvoje gyvenančiai grupei t. y. patiems turtingiausiems verslininkams, kurių dalis sukūrė savo gerovę, bendradarbiaudama su korumpuotais politikais!
 
Minėdami Tarptautinę darbo ir darbuotojų solidarumo dieną raginame Lietuvos valdžią atsižvelgti ir į darbuotojų interesus bei vadovautis solidarumo principais, įrašytais į Europos socialinių teisių ramstį, kuris yra labai svarbus gerinant darbo ir užmokesčio sąlygas bei socialinės apsaugos sistemą, užtikrinančią profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą, bei tinkamai finansuoti socialinę apsaugą. Tik vykdant socialinį dialogą su profesinėmis sąjungomis galima pasiekti visų Lietuvos gyventojų gerovės augimo.
 
Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“
 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?