Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” valdybos posėdyje aptartas pasiruošimas suvažiavimui

autorius Solidarumas
lazutk

2018 m. birželio 1 d. įvyko Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” valdybos posėdis, kuriame buvo apsvarstytas pasiruošimas liepos 4-6 dienomis vyksiančiam Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ ataskaitiniam – rinkiminiam suvažiavimui.

Aptarti Vyriausybės planuojamą mokesčių reformą buvo pakviestas buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas prof. Romas Lazutka, kuris įspėjo kad planuojamas SODROS finansavimo sumažinimas, sumažins pensijas, o numatoma mokesčių pertvarka yra naudinga tik privačių pensijų fondų valdytojams ir nesąžiningiems darbdaviams.

Posėdyje dalyvavusi Ginta Krivickienė pareiškė susirūpinimą, kad neseniai paskelbus Lietuvos banko prognozes, kad 21 amžiaus viduryje dėl jaunų gyventojų emigracijos Lietuvoje išeiti į pensiją bus galima tik sulaukus 72 metus, jos dukra nusprendė emigruoti iš Tėvynės, kad užsienyje užsidirbtų oriai senatvei ir galėtų išeiti į pensiją anksčiau.

Prof. Romas Lazutka atsakė, kad niekada nereikia tikėti tokiomis tolimomis prognozėmis, nes ekonomistai nesugeba teisingai prognozuoti net daug trumpesnės dvejų – trejų metų ateities. Kai prieš dvidešimt metų Vyriausybės užsakymu buvo atlikta tyrimas kiek gyventojų bus Lietuvoje po dvidešimt metų, parodęs, kad Lietuvą paliks per 300 000 gyventojų, valdžia nenorėjo tuo tikėti ir slėpė šias prognozes nuo visuomenės kaip per daug pesimistines, tačiau šiuo metu matome, kad išvyko dvigubai daugiau nei tada buvo numatoma.

Dažniausiai tokias tolimas prognozes naudoja įvairios interesų grupės, siekdamos paveikti visuomeninę nuomonę savo tikslams.

Vieni prognozuotojai numato, kad reikia į Lietuvą įvežti pusę milijono gyventojų, kad jie išlaikytų pensininkus. Kiti prognozuoja, kad dėl skaimeninės revoliucijos Lietuvos neliks pusės milijono darbo vietų ir reikės galvoti ką daryti su tiek daug išlaikytinių. Prof. Romas Lazutka vietoj tokių tolimų prognozių, geriau spręsti uždavinius, kurie pakeistų padėtį po dvejų-trijų metų, o tada žiūrėti.

Taip šiuo metu privačių pensijų fondų lobistai skleidžia informaciją, kad SODRA yra nepatikima finansinė institucija, todėl reikia pensijas kaupti privačiuose pensijų fonduose. Nors valstybinė SODRA yra nepalyginamai patikimesnė už privačius pensijų fondus, kurie kaip bet kuri kita privati įmonė bankrutuoja, tačiau pasėtas nepasitikėjimas SODRA skatina gyventojus nešti pinigus į privačius fondus ir daro žalą valstybės finansinei sistemai. Prof. Romo Lazutkos nuomone, jei bus paskleisti gandai, kad bankas gali bankruotuoti, jis bankrutuos, nes indėlininkai pradės masiškai atsiimti iš jo pinigus. Todėl skleisti tokią nepatikrintą informaciją apie finansines institucijas draudžiama. Tačiau tą patį daryti valstybinės finansų institucijos SODROS atžvilgiu ir skleisti gandus, kad ji gali bankrutuoti ar jau yra bankrutavusi, Lietuvos įstatymai kažkodėl leidžia.

Valdybos posėdyje buvo aptarti veiksmai dėl Vyriausybės mokesčių ir SODROS pertvarkos bei kiti klausimai.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?