Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” siūlo išplėsti vaikų teisę į nemokamą maitinimą

autorius Solidarumas
vaikai

2018 rupjūčio 25 d. vykusi Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” koordinacinė taryba priėmė nutarimą, raginantį išplėsti vaikų teisę į nemokamą maitinimą ir didinti valstybės remimas pajamas iki 245 eurų vienam asmeniui, kurios šiuo metu sudaro 183 eurus, kad mažas pajamas gaunančių šeimų vaikai neskurstų ir dėl to nepatirtų diskriminacijos.

Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis atsakė, kad pritaria profesinės sąjungos susirūpinimui skurstančių vaikų likimu ir atskleidė, kad svarstoma nuo 2019 m. universalias” vaiko išmokas didinti nuo 30 iki 50 eurų per mėnesį, nemokamam vaikų maitinimui skirti 25% daugiau lėšų, mokinio reikmenims įsigyti iki 76 eurų (dabar yra 57 eurai), o pagal 2017 m. gruodžio 5 d. įstatymą Nr. X -1710 nuo 2019 m. bus indeksuojamos socialinės išmokos atsižvelgiant į infliaciją t.y. tiek kiek kils bendras kainų lygis, tiek pat didės ir socialinės išmokos.

 

Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui 2018-08-28

Socialinės apsaugos ir Darbo ministrui Linui Kukuraičiui Nr.: 10-136

DĖL NEMOKAMO MAITINIMO MOKINIAMS

 

LPS „SOLIDARUMAS” KOORDINACINĖS TARYBOS NUTARIMAS LPS „Solidarumas“ koordinacinė taryba siūlo išplėsti vaikų teisę į nemokamą maitinimą ir siūlo didinti valstybės remiamas pajamas iki 245 Eurų vienam asmeniui (šiuo metu yra 183 Eurai).  Siekiant remti šeimas auginančias vaikus, bei mažinti vaikų skurdą ir pajamų nelygybę, manome, kad visi mokiniai galėtų gauti nemokamą maitinimą ir mažas pajamas  gaunančių šeimų vaikai nepatirtų diskriminacijos.

Norime, kad realiai padidėtų parama šeimai, kad tėvai galėtų patys auginti savo vaikus. Lietuvos valstybės šimtmečio proga, dar ne vėlu pasirūpinti, kad vaikai būtų sotūs mokykloje.

Šiuo metu 8% dirbančiųjų gyvena skurde, dar 2018 m. apie 80 tūkst. gyventojų kreipėsi socialinės paramos. Darbdavio sumokėto atlyginimo nepakanka kai kurių šeimų būtinųjų išlaidų padengimui. Taigi, net ir dirbdami, žmonės negali džiaugtis pilnaverte gyvenimo kokybe.

Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo surengtoje tarptautinėje konferencijoje, kuri vyko 2018 metais birželio mėn. Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis įvardijo gerokai stebinančius skaičius: „Dirbančiųjų skurdas Lietuvoje yra apie 8,5 proc., o tai reiškia, kad žmonės skursta net dirbdami.“ Nerima kelia tai, kad kas ketvirtas Lietuvos vaikas gyvena ties skurdo riba. Kaip teigia popiežius Pranciškus: ,,Jeigu daliniesi tik trupiniais, nepavalgydini“.

Pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?