Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” atstovai susitiko su Teisingumo ministru

autorius Solidarumas
teising mes

2019 m. vasario 5 d. 15 val. Lietuvos profesinės sąungos “Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis, besirengiančios streikuoti Įkalinimo įstaigų medikų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Arvydas Stanislovaitis, jo pavaduotoja Vita Subačiutė, tarybos nariai Mindaugas Čiučiulka iš Kauno ir Eugenija Marksienė iš Panevėžio susitiko su Teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi, viceministru Ernestu Jurkoniu ir kitais atsakingais ministerijos ir Kalėjimo departamento atstovais aptarti planuojamos įkalinimo įstaigų medikų darbo pertvarkos.

Ministerijos ir profesinės sąjungos sutarė, kad reikia naikinti kaip perteklines pulmonologų, dermatovenerologų, dezinfektorių pareigybes, panaikinti, nors tai ir prieštarauja Seimo kontrolieriaus ir Europos komisijos komitetui prieš žiaurų elgesį su nuteistaisiais (CPT) rekomendacijoms, naktinius slaugytojų budėjimus Kauno tardymo izoliatoriuje, o eksperimento tvarka laikinai juos panaikinti Pravieniškių pataisos namuose, nes šalia yra Laisvės atėmimo vietų ligoninė (LAVL), ir Vilniaus pataisos namuose, nes jau dabar trūksta slaugytojų, kurios galėtų budėti naktimis.

Teisingumo ministerijos atstovai pažadėjo pateikti paskaičiavimus kiek lėšų dėl to bus sutaupyta ir kiek bus galima iš šio sutaupymo padidinti kalėjimų medikams atlyginimus, kurių atlyginimai lyginant su laisėje dirbančiais medikais santykinai sumažėjo, pradėjus šiems kelti atlyginimus, mokamus iš Ligonių kasose surinktų lėšų.

Kalbant apie naktinio slaugytojų darbo panaikinimą vyko karštos diskusijos, nes, ministerijos nuomone, tai leistų sutaupyti daugiausiai lėšų, kadangi per mėnesį tam išleidžiama apie 28 000 eurų, o per metus – virš 336 000 eurų.

Vita Subačiutė aiškino, kad perdozavus narkotikų nuteistasis gali mirti, jei per keletą minučių nebus suleisti reikiami vaistai. Tai padaryti gali tik budinti slaugytoja, nes Greitosios pagalbos medikai dėl savo užimtumo dažnai atvažiuoja po pusantros valandos.

Teisingumo ministro patarėjas sveikatos klausimais Gintaras Žandaravičius atsakė, kad tokių atvejų per metus būna nedaug tik apie 120 t.y. po 10 per mėnesį.

Vita Subačiutė sušuko, jog tai reiškia, kad 120 gyvybių buvo išsaugota dėl naktinio slaugytojų darbo.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generaliniui sekretoriui Ričardui Garuoliui paprašius, kaip siūlė Seimo kontrolierius, paruošti paskaičiavimus kokia bus ekonominė nauda, atsisakius naktinio slaugytojų budėjimo, kai atsiras papildomos išlaidos konvojuoti nuteistuosius į ligonines ir pn,, Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius atsakė, kad Seimo kontrolieriaus darbas yra žiūrėti ar nepažeidžiamos nuteistųjų teisės ir tokių skaičiavimo nežadėjo daryti.

Sutarta, kad kol kas naktinis slaugytojų darbas bus panaikintas tik Pravieniškių įkalinimo įstaigoje, nes ji yra netoli Laisvės atėmimo vietų ligoninės (LAVL).

Nesutarta panaikinti įkalinimo įstaigų vaistines.

Nuspręsta susitikti kitą ketvirtadienį, vasario 14 d.. Tuomet ministerija pateiks skaičius kiek dėl sutarto etatų mažinimo bus sutaupyta lėšų ir kiek bus galima padidinti kalėjimo medikų atlyginimus.

Profesinės sąjungos atstovai pateikė nemažai pasiūlymų kaip būtų galima sutaupyti lėšų, pagerinti įstaigų darbą, sumažinti nebūdingų medikams darbų, kuriuos jiems užkrauna įstaigų vadovai.

Teisingumo ministerija pasidžiaugė dalykišku bendradarbiavimu ir paprašė profesinės sąjungos atstovų atsiųsti savo pasiūlymus raštu. 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?