Vandentvarkos darbuotojų konferencija Ukmergėje

autorius Solidarumas
ukm vand konf

2018 gruodžio 3 d. Ukmergėje vyko Lietuvos vandentvarkos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas” konferencija, kurioje dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch, generalinis sekretorius Ričardas Garuolis, Seimo nario Juozo Varžgalio padėjėjas Romas Pivoras, Ukmergės meras Rolandas Janickas, Anykščių, Kaišiadorių, Biržų ir Ukmergės vadentvarkos įmonių darbdavių ir profesinių sąjungų atstovai.

Netikėtai Seime kilus svarstymams dėl ministrų atleidimo, konferencijoje negalėjo dalyvauti Seimo nariai Juozas Varžgalis ir Virginija Vingrienė.

UAB „Ukmergės vandenys“ vadovas Rimas Arlinskas atskleidė, kad dažnai iš įmonių reikalaujama daugiau nei leidžia jos finansiniai ištekliai. Pavyzdžiui, įgyvendinti ES direktyvą, kad miesteliuose, tiurinčiuose daugiau nei 2000 gyventojų, turi būti panaikinti lauko tualetai yra beveik neįmanoma. Senamiesčiuose, norint prijungti gyventojus prie prie centrinės nuotekų valymo sistemos, būtina atlikti privalomus archeologinius kasinėjimus, kurie kainuojuoja 3000 -5000 eurų. Tačiau, kadangi iš europinių fondų galima apmokėti tik už darbus valstybinėje ar savivaldybių žemėje, žemės savininkas privalo archeologinius tyrimus padengti savo lėšomis, todėl jie atsisako prisijungti prie 

nuotekų sistemos. Ukmergės meras Rolandas Janickas kaip sprendimą siūlė padengti archeologinius darbus iš fondų skirtų socialiniai atskirčiai mažinti, nes dauguma tokių gyventojų yra pensininkai, gaunantys 200-300 eurų pensijas.

Kita bėda, pasak mero, yra matininkų klaidos, tapusios įstatymais. Kai kur žemė yra atmatuota taip, kad gyventojas negali prisijungti prie nuotekų sistemos, nes to neleidžia kaimynas, reikalaujantis sumokėti milžinišką kompensaciją už leidimą per jo žemą pravesti vamzdžius.

Tačiau didžiausią susirūpinimą profesinių sąjungų nariams kelia viešojoje erdvėje pasigirdę siūlymai privatizuoti stambinti ar sukurti konkurencines sąlygas vandentvarkos sistemoje, kuri yra naturali monopolija.

Meras Rolandas Janickas atsakė, kad vandentvarka ir šilumos ūkis turi priklausyti savivaldybėms. Prieš dešimtmetį Ukmergės savivaldybė, palaikoma protestuojančių Lietuvos profesinė sąjungos narių sugebėjo susigrąžinti šilumos ūkį, kurį buvo perėmusi privati įmonė ir taip užkirsti kelią neprįstam šildymo kainų augimui.

Jam pritarė Ričardas Garuolis, kuris prisipažino, kad naturalios monopolijos, tapusios privačiomis, siekia pelno piktnaudžiauja už keldamos kainas vartotojams. Tą jau patyrė vilniečiai permokėdami už šildymą. Jis pažaddėjo visokeriopą profesinės sąjungos „Solidarumas“ pagalbą ginat viešąjį interesą.

Seimo nario Juozo Varžgalio padėjėjas Romas Pivoras nuramino, kad siūlymai privatizuoti ir stambinti vandentvarkos įmones Seime nesvarstomi.

Diskusijų metu vieningai atmesti siūlymai privatizuoti ir stambinti savivaldybėms priklausančias vandentvarkos įmones.

Ukmergės meras Rolandas Janickas pasidalino patirtimi socialinio dialogo pagalba sprendžiant rajono problemas.

Atvykusiems kitų rajonų darbdavių ir profesinių sąjungų atstovams buvo naudinga susipažinti UAB „Ukmergės vandenys“ patirtimi. Šioje pelningai veikiančioje įmonėje ne vienerius metus sėkmingai vystomas socialinis dialogas ir veikia kolektyvinė sutartis.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?