Profesinės sąjungos vertino kandidatus į Vilniaus merus

autorius Solidarumas
merai

2019 m. sausio 29 d. Vilniuje, viešbutyje „Rotonda“ įvyko profesinių sąjungų LPSK ir „Solidarumas” organizuotas susitikimas su kandidatais į Vilniaus miesto merus: Liutauru Stoškumi, Gintautu Palucku, Viktoru Uspaskichu ir Artūru Zuoku. Susitikimą moderavo žurnalistas Aurimas Perednis.

Kandidatų buvo prašoma pristatyti savo „dvi minutes šlovės”, užduoti klausimai iš auditorijos.

Artūras Zuokas tikino, kad visada yra dialogo šalininkas ir neigė, kad tik „kairieji“ rūpinasi darbuotojais. Kai dirbo pirmoje kadencijoje Vilniaus meru, Artūras Zuokas pats rūpinosi darbuotojais, kurie atvykdavo iš visos Lietuvos dirbti statybose Vilniuje. Tada ir atsirado idėja įtraukti į viešųjų pirkimų sąlygas, kad darbuotojai negali gyventi vagonėliuose, neturėti dušo ir t.t. Praeitoje kadencijoje buvo priimtas sprendimas, kuris buvo pripažintas Europos komisijos, kaip geros praktikos pavyzdys – skelbiant viešuosius pirkimus atlyginimas negalėjo būti mažesnis, nei statistinis vidurkis tai profesijai pagal klasifikatorių. Artūras Zuokas teigė, kad tikrai žino, koks miestas turi būti – pasisakoma už nemokamą viešą transportą. Šiuo metu dėl nemokamo viešo transporto apklausiami 100 000 gyventojų.

Liutauras Stoškus teigė, kad Talino ir Vilniaus situacijos yra visiškai skirtingos. Talinas nebuvo nuvarytas į tokias skolas kokias tur4joVilniu. Šiuo metu viešasis transportas iš dalies dotuojamas, todėl dotuoti jį reikės dar daugiau. Vilniuje labai menkai išvystytos socialinės paslaugos, kurios dar labiau nukentės. Nemokamo transporto projektas gali Vilnių nuvaryti į dar didesnes skolas. Taip pat turės būti išlaikyta kontrolės sistema, kurios išlaikymui yra skiriamos lėšos, nes nemokamai galės važiuoti tik priregistruoti vilniečiai. Vairuotojams uždėti kontrolieriaus funkciją būtų visiškas prieštaravimas logikai, nes vairuotojas turi būti neįtrauktas į bilietų pardavinėjimą. Projektuojama situacija su ekonomikos augimo prielaida, o jei atsitiks krizė, tuomet dar bus sudėtingiau, nei tik iš dalies subsidijuojant viešą transpotą. Tuomet atsirastų ne keliolika milijonų, bet keliasdešimt milijonų eurų skola.

Viktotas Uspakich teigė, kad bus išduotas pasas tiems, kas galės naudotis nemokamu viešuoju transportu. Vilniuje šiandien priregistruota 550 tūkst. žmonių, o gyvena apie 700 tūkst., likę turės prisiregistruoti. Beje, jei nemokamas viešasis transportas nepasiteisins, sprendimą bus galima atšaukti.

Gintautas Paluckas teigė, kad Vilniuje yra 624 tūkst. gyventojų, juos galima suskaičiuoti per poliklinikas, dar apie 70 tūkst. rajono gyventojai, kurie čia atvažiuoja. Kandidatas klausė, ko vilniečiai pasirengę atsisakyti, kad gautų nemokamą viešą transportą? Apytiksliai reikės 35 mln. eurų dotacijos. Gintautas Paluckas teigė, kad nenori nemokamo viešo transporto, nes pasirengęs už jį susimnokėti. Galima leisti nemokamai važiuoti pvz:. Nuo 65 m. amžiaus (šiandien galioja nuo 85 metų), siūlė geriau dotuoti mažas pajamas gaunančių vilniečių naudojimąsi viešuoju transportu.

Kalbant apie miesto infrastruktūros bėdas, jau 17 metų LR Seime nepriimamas įstatymas dėl jos mokesčio. Dabar niekas negali įpareigoti šalia gyvenamųjų namų statyti sporto aikšteles ar poilsio ir užimtumo zonas. Kai kurie prekybos tinklai šiuo metu sumoka per mažai mokesčių.

Kita vilniečių bėda yra eilės poliklinikose, kurios nemažėja. Kaip pavyzdį jis pateikė Centro polikliniką, kurioje yra prisirašiusių apie 100 tūkst. žmonių. Darbas sveikatos srityje turi būti optimizuotas. Atlyginimai poliklinikoje turi būti konkurencingi.

AB „Lietuvos geležinkeliai“ profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkas ir Gelvonų gatvės gyventojas Stanislavas Fedaravičius klausė dėl stadiono prie „Akropolio“ ir tolimesnių jo statybos planų.

Kandidatai atsakė, kad procedūros jau praeitos, derybos praeitos ir numatomos statybos.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Ramutė Minkevičienė teigė, kad jai rūpi Vilniaus grožis ir klausė kandidatų ką kandidatai darys su išteptomis Vilniaus sienomis? Kandidatai tikino, kad sienos valomos, tam per metus skiriama apie 150 tūkst. eurų. Kai kurie pažeidėjai jau sulakyti.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė kandidatų į Vilniaus merus klausė ar bus privatizuojama savivaldybės įmonė UAB „Vilniaus vandenų“. Ji ragino būsimus merus siekti, kad visose savivaldybės įmonėse būtų profesinės sąjungos, Vilniuje nustatyti didesnę minimalią algą nei Lietuvoje.

Kandidatai į Vilniaus miesto merus patikino, kad privatizuoti UAB „Vilniaus vandenys“ nenupatoma. Taip pat teigė, kad profesinių sąjungų steigimasis yra laisvanoriškas reikalas, o dėl minimalios mėnesinės algos Vilniuje – tikrai būtų galima diskutuoti.

 

 

Parengė Jovita Pretzsch

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?