Kandidatas į Vilniaus merus daugumai profesinės sąjungos pasiūlymų pritarė

autorius Solidarumas
as ir z

2019 m. kovo 14 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis susitiko su kandidatu į Vilniaus merus Artūru Zuoku. Susitikimo metu buvo aptarti svarbūs profesinėms sąjungoms klausimai.

Praėjusiuose mero rinkimuose laimėjus liberalui ir buvusiam Laisvosios rinkos instituto darbuotojui Remigijui Šimašiui socialinis dialogas Vilniuje susilpnėjo. Vilniaus trišalė taryba buvo panaikinta, o Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovams, nepavyko susitikti su Vilnius merus per visą jo kadenciją, nors, kai meru buvo Artūras Zuokas, tai nebūdavo sunku padaryti.

Artūras Zuokas prisipažino, kad yra atviras socialiniam dialogui, ir išrinkus jį meru bus atkurta jo valdymo metais veikusi Vilniaus trišalė taryba, kurią R.Šimašius panaikino.

Paklaustas, kaip jis vertina pasiūlymą Vilniuje sudaryti viešojo transporto šakos kolektyvinę sutartį, kuri nustatytų visiems vairuotojams vienodą minimalų atlyginimą, kad būtų išvengta tokių situacijų, kai viešuosius konkursus teikti visuomeninio transporto paslaugas laimi privačios įmonės, kurios moka vairuotojams mažesnius atlyginimus nei Vilniaus savivaldybės įmonė AB „Vilniaus viešasis transportas“, Artūras Zuokas atsakė, kad dar būdamas opozicijoje pateikė siūlymą, kad privačiose įmonėse, teikiančiose viešojo transporto paslaugas, vairuotojams turi būti mokamas vidutinis visame Vilnius viešąjame transporte atlyginimas.

Kadangi Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ turi savo narių troleibusų parke, Ričardas Garuolis paklausė kaip kandidatas į merus vertina dabartinio mero planus iš viso panaikinti troleibusų transportą.

Artūras Zuokas prisipažino, kad jo ateities planuose yra ekologiški elektriniai autobusai. Tiesa, jis supranta, kad troleibusams vairuoti reikalinga žemesnė kvalifikacija, bet jis sieks, kad savivaldybė įmonė savo lėšomis apmokytų troleibusų vairuotojus dirbti autobusais.

Ričardas Garuolis atskleidė skandalingus faktus apie padėtį savivaldybei priklausančio Vilniaus
miesto vaikų ir jaunimo pensionate, kuriame gyvena neįgalūs vaikai. Kambariuose, pritaikytuose gyventi 6-7 vaikams, gyvena 10 judėti negalinčių vaikų, kuriuos prižiūri tik dvi slaugytojos, nors Vakarų šalyse viena slaugytoja dirba su 1-2 tokiais vaikais. Šioje įstaigoje ne tik laužoma Socialinių darbuotojų šakos kolektyvinė sutartis, nurodanti profesinės sąjungos nariams mokėti didesnį atlyginimą nei darbuotojams, kurie nėra profesinių sąjungų nariais ir savo mokesčiais neišlaiko profesinių sąjungų, kurios sudera geresnes darbo sąlygas visiems darbuotojams. Dar daugiau, nuo šių metų priedai buvo sumažinti daugiau nei padidintos algos, taip kai kuriems darbuotojams sumažinant pajamas.

Artūras Zuokas pažadėjo pasidomėti kaip būtų galima išspręsti šias problemas.

Būdamas Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ Ričardas Garuolis paklausė ar imsis kandidatas į merus įgyvendinti Vilniaus visuomeninės komisijos turizmo plėtros komisijos, kurios pirmininku yra Ričardas Garuolis, pasiūlymus, kurių dabartinė sostinės valdžia nevykdo jau trejus metus.

Turistinio sezono metu 9.00-11.00 val. prie Šv.Petro ir Šv. Povilo bažnyčios vienu metu atvyksta daug autobusų su turistais, tačiau stovėjimo aikštelė jau yra per maža, dažnai lengvieji automobiliai ilgam laikui paliekami autobusams skirtoje vietoje, todėl aplink žiedą susidaro avarinė situacija, nes autobusai priversti stoti neleistinoje vietoje, kad išlaipintų turistus, nors tai nesaugu.

Artūras Zuokas atsakė, kad dar jam būnant meru kartu su Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkais buvo parengtas projektas, kuris 15% sumažintų transporto grūstis žiede prie šios bažnyčios ir sukurtų papildomas erdves, kurias būtų galima panaudoti autobusų parkavimui.

Nors automobilių eismas Stiklių gatvėje nuo Gaono gatvės sankryžos draudžiamas, automobiliai vis tiek nuolatos ja važinėja. Todėl būtina pastatyti bent du „gulinčius policininkus“ Stiklų gatvėje: vieną priešais įėjimą į „Lokio“ restoraną, iš kurio atsipalaidavę turistai išeina po pietų ir renkasi gatvėje, nes šaligatviai yra per siauri, o kitą– dvidešimt metrų už šio restorano.

„Turiu iš savo patirties pasakyti, kad tai jog iki šiol automobilis dar nepartrenkė nei vieno turisto yra tikras stebuklas, – sakė Ričardas Garuolis.

Artūras Zuokas atsakė, kad tai padaryti nebus sunku.

Žalioji veja Vokiečių gatvėje, esanti pačiame Vilniaus senamiesčio centre, jau daugelį metų yra beveik netvarkoma ir daro gėdą Vilniui. Beveik visi Vilniuje besilankantys turistai lankosi Rygoje, kurioje visos žalios vejos turistinėje zonoje yra labai gražiai sutvarkytos ir prižiūrėtos. Vilnius neturėtų nusileisti Rygai, tuo labiau, kad turime gražių pavyzdžių pvz:. Sereikiškių parką, į kurį paprastai turistinės grupės iš užsienio ekskursijų metu neužeina dėl laiko stokos.

Artūras Zuokas atsakė, kad dar būnant jam meru buvo paruoštas kapitalinis Vokiečių gatvės sutvarkymo projektas, kurį jis tapęs meru ketina įgyvendinti.

Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas atskleidė, kad didelė problema yra nelegalūs gidai iš užsienio šalių (daugiausiai iš Lenkijos ir Kinijos), kurie ne tik atiminėja darbą iš Lietuvos gidų ir mažina surenkamų mokesčių kiekį, bet ir skleidžia dezinformaciją, kenkiančią geram Vilniaus įvaizdžiui, ir paklausė ar Artūras Zuokas ketina padėti spręsti nelegalaus gidų darbo problemą.

Artūras Zuokas atsakė, kad tapęs meru jis įpareigos Vilniaus turizmo skyrių ir savivaldybės policiją rengti nuolatinius gidų patikrinimus turistinio sezono metu.

Artūras Zuokas prisipažino, kad jo ir Remigijaus Šimašiaus požiūris į Vilnių yra skirtingas. Jei Remigijui Šimašiui Vilnius yra kosmopolitinis, savo dvasia Lietuvai svetimas miestas, tai Artūrui Zuokui Vilnius visų pirma yra Lietuvos valstybės sostinė, todėl jis ketina Lukiškių aikštėje pastatyti realistinį paminklą Lietuvos valstybės simboliui Vyčiui, įkurti įstorinės atminties komisiją, kuri siūlytų Vilniuje įamžinti Lietuvai nusipelnusių asmenų atminimą. Skirtingai nei Remigijus Šimašius, jis nesipriešins Prezidentės pasiūlymui sostinėje pastatyti paminklą pirmąjam Lietuvos Prezidentui Antanui Smetonai, prieš šimtą metų atvedusiam Lietuvą į nepriklausomybę. Artūras Zuokas prisipažino turintis planų ant Tauro kalno priešais planuojamus statyti Tautos namus sukurti memorialą XIX-XX amžiaus lietuvių tautinio atgimimo veikėjams, tame tarp ir Prezidentui Antanui Smetonai.

Tačiau jis prisipažino, kad neketina tokių klausimų spręsti vienašaliskai, nes jam svarbi visuomenės nuomonė todėl visais klausimais jis visada ketina tartis su vilniečiais.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?