Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” palaiko pensininkų reikalavimus

autorius Solidarumas
pensi as juoz

2019 m. balandžio 25 d. Lietuvos pensininkų organizacijos „Bočiai“ Vilniaus skyrius prie Seimo surengė mitingą, kuriame pasisakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis.

Jis padėko susirinkusiesiems už tai, kad jie kovoja ne tik už savo, bet ir už savo vaikų ir vaikaičių pensijas, kurios leistų oriai gyventi.

Ričardas Garuolis atkreipė dėmesį, kad visose Vakarų Europos valstybėse pensijos sudaro apie 70% vidutinio atlyginimo, tuo tarpu Lietuvoje – tik apie 70% minimalios mėnesinės algos (MMA)! Visose Vakarų Europos šalyse vidutinė pensija yra didesnė už MMA, o ne mažesnė už MMA kaip yra Lietuvoje. Jis ragino pensininkus kovoti už tai, kad ir Lietuvoje būtų pasiektos panašios proporcijos, o po to reikalauti, kad pensijos būtų kiekvienais metais indeksuojamos tiek kiek išauga infliacija. Valdžios atstovų aiškinimai, kad tam nebus pinigų, neturi pagrindo, nes tiek kiek išauga infliacija t. y. kainos, tiek pat išauga ir įplaukos į biudžetą. Jis pasidžiaugė, kad pensininkai savo plakatuose mitinge palaiko MMA didinimą, nes kuo bus didesni atllyginimai, tuo biudžetas surinks daugiau mokesčių, iš kurių galės didinti pensijas, ir paragino pensininkus aktyviau dayvauti profesinių sąjungų mitinguose.

Ričardas Garuolis pažymėjo, kad norint didinti pensijas, būtina didinti mokesčius, o ne juos mažinti kaip padarė Vyriausybė. Jei šiemet nebūtų buvusi įvykdyta ši mokesčių reforma dėl kurios Lietuvos biudžetas neteko šimtų milijonų eurų per metus, jau dabar pensininkai būtų gavę žymiai didesnes pensijas. Lietuvos bankas ir Europos komisija siūlė išaugusias biudžeto pajamas, kurios atsirado dėl šalies ūkio augimo paskirstyti pensijoms, kurios yra per mažos, ir viešojo sektoriaus finansavimui, kuris yra nepakankamas.

Jis paragino mitinguotojus būti išmintingais, klausyti savo organizacijos išmintingų vadovų, raginančių protestuoti prieš esamą neteisybę, ir išmintingai balsuoti rinkimuose.

Mitinge be pensininkų organizcijų atstovų pasisakė ir kandidatai į Prezidentus Naglis Puteikis, Arvydas Juozaitis, Mindaugas Puidokas.

Prie mitinguotojų priėjęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, atmetė mitingo rengėjų kvietimą kalbėti, pasipktinęs, kad jam iš karto nedavė pasisakyti, paaiškinęs, kad jau neturįs daugiau laiko. Po mitingo pasirodžiusiuose interviu jis pavadino pensininku reikalavimus nepagrįstais.

Valdančiųjų atstovų Rimantės Šalaševičiūtės ir Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjo Liutauro Vičkačkos kalbos apie tai kiek daug dabartinė Vyriausybė daro pensininkų labui buvo mitinguotojų nušvilptos ir nutrauktos.

Vėliau pensininkai patraukė Gedimino prospektu link Lietuvos banko kur reikalavo tramdyti komercinius bankus, kurie apvogė pensininkus, įvilioję juos į privačių pensijų fondus.

Visą pensininkų organizacijų ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pareiškimą dėl pensijų didinimo skaitykite apačioje.

Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

Lietuvos Respublikos Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Stasiui Jakeliūnui

Lietuvos Respublikos Finansų ministrui Viliui Šapokai

Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui

VISUOTINIO PILIEČIŲ MITINGO

Vilnius, 2019-04-25

REZOLIUCIJA

 

Remdamiesi pamatine ES egzistencine teise – teise į socialinę apsaugą, pripažįstame dabartinės valdžios geranoriškus veiksmus pagerinti vyresnio amžiaus žmonių būklę. Tačiau ir indeksuojant pensijas 7,6%, o pridėti 20-40 EUR dėl kainų augimo nesuteikia juntamo padėties pagerinimo. Lietuvoje fiksuojama pajamų nelygybė yra didžiausia Europos Sąjungoje, iš ekonominio augimo bei mokesčių reformos didžiausią naudą turi tik 15% turtingiausių asmenų, o pagyvenusių žmonių socialinė atskirtis toliau gilėja ir pernai išaugo beveik iki 37%. Ignoruojama Lietuvos Konstitucijoje įtvirtinta nuostata:“Valstybė reguliuoja ūkinę veiklą taip, kad ji tarnautų bendrai tautos gerovei“. Matome neišnaudotus finansavimo šaltinius padėčiai taisyti ir reikalaujame:

  1. Peržiūrėti ir socialiai teisingiau paskirstyti šalies BVP lėšas.

ES valstybėse pensijoms skiriamas santykinis lėšų vidurkis yra 12% nuo BVP, o Lietuvoje – tik apie 7%, todėl reikalaujame didinti pensijoms skiriamą dalį 2-3% BVP.

  1. Nutraukti II-os pakopos privačių pensijų fondų finansavimą iš valstybės biudžeto.

Nustatyta, kad II pakopos privatūs fondai yra ne pensijų sistema, o KOMERCINĖ KAUPIMO struktūra, neprisiimanti prieš klientus jokių saugumo garantijų, tad įmokos į ją turi būti mokamos tik iš darbdavių ir asmeninių besidraudžiančiųjų pajamų.

 

  1. II Pakopos Fondai turi grąžinti nusavintus Sodros pensijų fondo 1,25 mlrd. EUR.  

Mes, dabartinei kartai iškovoję Lietuvos Nepriklausomybę, reikalaujame orios pensijos!

 

 

Lietuvos pensininkų sąjunga „Bočiai“, pirmininko pavaduotojas Juozas Timas

 

LPS „Bočiai“ Vilniaus miesto bendrija, pirmininkė Vilija Tūrienė

 

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija, prezidentė Grasilda Makaravičienė

 

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė 

 

Lietuvos profesinės sąjungos konfederacija (LPSK), pirmininkė Inga Ruginienė

pens as kalbu

 pens as ir juoz ein

pens lb

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?