Įvyko mokslininkų ir profesinių sąjungų atstovų susitikimas

autorius Solidarumas
64486115 2208163615885861 9069841700645502976 o

2019 m. birželio 12 d. įvyko mokslininkų ir profesinių sąjungų susitikimas. Lietuvos socialinių tyrimų institutas (LSTI) ir jo mokslininkai Boguslavas Gruževskis ir Inga Blažienė šiuo metu atlieka mokslinį tyrimą. 

Šio tyrimo tikslas išsiaiškinti Centrinės ir Rytų Europos profesinių sąjungų požiūrį į bendradarbiavimą Europos lygmeniu, kuriame dalyvauja Lietuvos, Lenkijos, Slovėnijos, Slovakijos, Rumunijos mokslininkai. Rytų Europos balsas nėra stiprus visos Europos lygmeniu, tokia šiuo metu yra nuomonė, todėl norint situaciją keisti nuspręsta atidžiau susipažinti su problema. 

Tyrimas susideda IV dalių:

I. Europa Lietuvos profesinių sąjungų akimis.

II. Lietuvos profesinių sąjungų įsitraukimas į Europines struktūras, tarptautinis bendradarbiavimas.

III. Rytai – Vakarai.

IV. Vieningi socialiniai standartai Europos Sąjungoje.

Susitikimo metu profesinių sąjungų atstovai pasisakė, kad profesinės sąjungos dažnai negali dalyvauti bendruose renginiuose, nes jos neturi lėšų apsimokėti kelionę ir viešbutį savo nariams. Todėl gana retai vyksta į tokiu susitikimus kur reikia padengti visas išlaidas. Paprastai dalyvaujama tokiuose renginiuose, kur viskas yra apmokama. 

Kitas svarbus aspektas tai yra užsienio kalbų mokėjimas ir švietimas apie profesines sąjungas. Iš Europos Socialinio fondo finansuojamų projektų galima apmokyti per kelis metus tik labai ribnotą skaičių darbuotojų ir tik tuo atveju, jei įmonės vadovybė užpildo taip vadinamą De minimis deklaraciją. Tai yra tiesioginis profesinės sąjungos narių ir įmonių darbuotojų švietimo suvaržymas.

LSTI bendradarbiauja su Europos profesinių sąjungų institutu ir kitų metų gegužės mėnesį planuoja Vilniuje surengti tarptautinė konferenciją.

Parengė Jovita Pretzsch 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?