Tarptautinis tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje darbuotojų padėtis yra blogesnė nei Urugvajuje

autorius Solidarumas
saron barou

Šiuo metu Ženevoje vykstančioje Tarptautinės darbo organizacijos kasmetinėje sesijoje, kurios darbe dalyvauja Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) sesijos dalyviams pristatė mokslinį tyrimą „Blogiausios šalys darbininkams”.

ITUC generaline sekretorė Šaron Barou (Sharan Burrow) pristatydamą tyrimą pastebėjo: „Jei šalyje nėra žodžio laisvės, nėra tinkamų darbo sąlygų, nėra socialinių garantijų darbuotojams, o minimali alga siekia iki 20 JAV dolerių, tada kokią ateitį turi šis pasaulis?“ \

Ji paminėjo, kad Centrinės ir Rytų Europos šalyse nevyksta kolektyvinės derybos, nėra kolektyvinių sutarčių, o multinacionalinės įmonės vietoj to, kad šiose šalyse dėrėtųsi su profesinėmis sąjungomis, pasisamdo brangius advokatus ir kovoja su jomis.
Minėtas tyrimas atskleidė, kad Lietuva yra tarp „besikartojančių darbuotojų teisių pažeidimų šalių”, o surengti streikus mūsų šalyje yra sudėtinga. Tai nėra geras įvertinimas, bet toli gražu jis nėra blogiausias, nes yra šalių, kuriose profesinių sąjungų lyderiai nužudomi, o demontracijas ir protestus išvaiko policija ir kariuomenė.
Tarp darbuotojų teisės pažeidžiančių įmonių tyrime yra paminėtos garsios tarptautinės įmonės: ZARA, H&M, RYANAIR, TESCO, DUNNES STORES,RENAULT, AMAZON, UBER, GOODYEAR.

Tas pats tyrimas parodė, kad draugiškiausios darbuotojams yra Skandinavjjos šalys, Airija, Islandija, Slovakija, Olandija, Vokietija, Austrija, Urugvajus, Italija.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?