Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkės raštas Sveikatos apsaugos ministrui

autorius Solidarumas
medik trys

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė išsiuntė raštą Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai dėl medikų atlyginimo didinimo reikšdama susirūpinimą ar Sveikatos apsaugos ministro įsakymas nuo rugsėjo 15% didinti medikų atlyginimus bus įgyvendintas.

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai,

 

DĖL ATLYGINIMO DIDINIMO MEDIKAMS 2019-07-23; Nr.10-

 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) viešai pareiške, kad toliau didins darbo užmokesčio fondą medikams jau nuo rugsėjo 1 dienos vidutiniškai 15 procentų.

Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijoje numatoma, kad 2020 metų II pusmetį gydytojų vidutinis darbo užmokestis turi pasiekti 3250 eurų, o slaugytojų – 1625 eurus. Papildomos lėšos bus gautos, nes bus didinami paslaugų įkainiai.

Tačiau, mums susirūpinimą kelia ministro teiginys, kad realiai atlyginimų didinimas priklausys tik nuo gydymo įstaigų vadovų ir savivaldybių, kurios yra daugelio gydymo įstaigų steigėjos. Kiek mums žinoma, rajonų ligoninės susiduria su didelėmis ligoninių finansavimo problemomis dėl gyventojų mažėjimo. Todėl uždaromi įvairus ligoninių skyriai, o ligoninės teikia vis mažiau paslaugų ir gauna vis mažiau pajamų, taip tarsi pakliūdamos į užburtą ratą. Ribojamos paslaugos-mažėja finansavimas, mažėja finansavimas -neteikiamos paslaugos.

Mums taip pat kelia susirūpinimą, ar bus didinami atlyginimai medikams dirbantiems valstybės valdomose įmonėse, nes minėtas atlyginimų didinimas bus iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) skirtų lėšų, ar valstybes biudžetas prisidės prie atlyginimo didinimo?

Prašome atreipti dėmesį, kad pasirašyta šakos kolektyvinė sutartis galioja ne visų profesinių sąjungų nariams, o tik ją pasirašiusių profesinių sąjungų nariams. Kitos profesinės sąjungos buvo neįtrauktos į derybų procesą ir neturėjo galimybių dalyvauti derybuose, todėl, mūsų manymu, tikslinga šakos kolektyvinę sutartį peržiūrėti ir papildyti kitų profesinių sąjungų pasiūlymais arba sudaryti naują šakos kolektyvinę sutartį, kad visa medikų bendruomenė turėtų galimybę būti socialinio dialogo proceso dalyve ir galėtų pasinaudoti socialinio dialogo ir šakos kolektyvinės sutarties pasiekimais.

Kadangi pastaruoju metu yra išplėsta slaugytojų darbo norma, įtraukiant daugiau kompetencijų, lygiagrečiai turi būti numatytos papildomos lėšos dėl naujų kompetencijų didėsiantiems slaugytojų atlyginimams ir slaugytojų mokymams, kuriuose šios kompetencijos bus įgyjamos.

Tik taip galime pasiekti dar sklandesnio medikų algų didėjimo, kad jos vis labiau artėtų prie europietiškų dydžių ir tai būtų teigiama patirtis nuolatinio ir efektyvaus valstybės institucijų bendradarbiavimo su medikų profesinėmis sąjungomis rezultatas.

 

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?