Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” atstovai susitiko su AB „Lietuvos geležinkeliai” vadovybe

autorius Solidarumas
gelz1

2019 m. rugpjūčio 13 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, generalinis sekretorius Ričardas Garuolis ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Stanislavas Fedaravičius susitiko su AB „Lietuvos geležinkeliai“ personalo departamento vadove Irena Balkūne ir skyrius darbuotojais Kristina Verkovskiene, Danu Rimdeika ir teisininku Pauliumi Voleika.

Stanislavas Fedaravičius atskleidė skaudžias darbuotojų problemas. Daug metų šioje pelningai veikiančioje valstybinėje įmonėje socialinis dialogas buvo tik imituojamas, o darbuotojai su vadovais nesutarimus dažniausiai spręsdavo darbo ginčų komisijose ir teismuose.

Stanislavas Fedaravičius išvardino atvejus, kai departamentų vadovai piktnaudžiauja valdžia, verčia darbuotojus dirbti viršvalandžius, net neleidžiant normaliai išsimiegoti, nors tai pavojinga eismo saugumui, priekabiauja prie profesinės sąjungos narių, o savo „numylėtiniams“, ne pirmą kartą atėjusiems į darbą neblaiviems, net leidžia dirbti, nors turėtų juos atleisti iš darbo.

Darbuotojams neaiški išėjimo iš darbo po pamainos tvarka sukuria galimybes pasirinktiniai nubausti profesinės sąjungos narius už tai, kad jie anksčiau laiko paliko darbo vietą.

Ypač didelį profesinės sąjungos narių pasipiktinimą sukėlė atvejis, kai neapsikentę dvejus metus neremontuoto kelio į darbą ir dėl to laužomų asmeninių automobilių darbuotojai kreipėsi į savo profesinę sąjungą, kuri nusiuntė raštą AB „Lietuvos geležinkeliai“ Prevencijos skyriui ir jau kitą dieną kelias į darbo vietą buvo sutvarkytas. Tačiau tai sukėlė padalinio vadovo pyktį, nes darbuotojai dėl blogo privažiavimo kreipėsi ne į jį, o į profesinę sąjungą, todėl šis vadovas ėmė daryti spaudimą savo pavaldiniams, kad šie išstotų iš profesinės sąjungos. Spaudimas buvo toks didelis, kad šeši darbuotojai paliko profesinę sąjungą.

Darbuotojams yra neaiški premijų skyrimo tvarka, kuri nebuvo derinta su AB „Lietuvos geležinkeliai“ profesine sąjunga „Solidarumas“.

Personalo vadovė Irena Balkūnė atskleidė, kad prieš dvejus metus pasikeitus AB „Lietuvos geležinkeliai“ vadovybei santykiuose su darbuotojais įmonė keičia grasinimų ir baudų politiką į darbuotojų skatinimo politiką.

Pasak jos, jau daug aukščiausio lygio vadovų už netinkamai atliekamas pareigas buvo atleisti iš darbo, tačiau gavus informaciją apie blogą žemesnės grandies vadovų darbą bus imtasi tirti ir jų veiklą.

Ji pažadėjo patikslinti išėjimo iš darbo po pamainos tvarką ir sudaryti bendravimo su AB „Lietuvos geležinkeliai“ profesine sąjunga „Solidarumas“ tvarką.

Irena Balkūnė siūlė profesinės sąjungos nariams pasinaudoti įmonėje jau veikiančia apeliacinių skundų tvarka ir tik po to, kai nepavyko įmonės viduje išspręsti nesutarimų, kreiptis į teismus ir darbo ginčų komisijas.

Sutarta rugsėjo viduryje surengti seminarą, kurio metu profesinės sąjungos ir darbdavių atstovai aptartų kaip pagerinti viršvalandinio darbo reguliavimo, darbuotojų kvalifikacinio įvertinimo, darbo užmokesčio ir priedų mokėjimo tvarką.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?