Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” ragina stabdyti vandentvarkos įmonių stambinimą

autorius Solidarumas
LPS solidarumas h300

2019 m. rugsėjo 14 d. Palangoje vykusiame Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ Koordinacinės tarybos posėdyje buvo priimtas pareiškimas, raginantis atsakingai pervarkyti vandentvarkos įmones, kuris bus nusiųstas Lietuvos Aplinkos ministrui.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ Koordinacinė taryba

NUTARIMAS 2019-09-14

Dėl Lietuvos vandens įmonių pertvarkos

Lietuvoje tampa madinga, stambinti įmones, neatsižvelgiant į tai, ar bus naudinga gyventojams, ar tai yra tikslinga. Jau įvykęs kelių priežiūros įmonių, ūrėdijų stambinimas parodė, kad išskyrus darbuotojų atleidimus, daugiau pokyčių šių įmonių veikloje neįvyko.

Dabar galiojantis Geriamo vandens įstatymas leidžia vandentvarkos įmonėms jungtis. Tai nuolatos vyksta. Rajonuose mažosios vandentvarkos įmonės prisijungia prie rajoninių centrų įmonių. Tuo tarpu Europoje dabar vyksta decentralizacija.

Viešąsias paslaugas teikiančių įmonių stambinimas yra netikslingas, jei jis daromas ieškant tik ekonominės naudos, o ne siekiant patenkinti gyventojų poreikį gauti geresnes ir pigesnes paslaugas. Šiuo metu Lietuvoje yra rengiama labai brangi studija apie vandentvarkos Lietuvoje efektyvumą.

Galbūt, studija parodys kaip gauti didesnę ekonominę naudą, tačiau žmogui svarbiausia – kokybiškas vanduo už prieinamą kainą.

Reikalaujame iš anksto užkirsti kelią sukurtų vandens tinklų išdraskymui ir vandentvarkos įmonese dirbančių darbuotojų darbo vietų naikinimui.

Turime apginti savo vandenį, kaip didžiausią vertybę, kurią turime Lietuvoje.

Sprendžiant vandentvarkos įmonių stambinimo klausimus būtinas Vyriausybės ir savivaldybių dialogas, kad vykdomos pertvarkos nepadidintų atskirties tarp didžiųjų miestų ir miestelių.

Į planus privatizuoti vandentvarkos įmones profesinės sąjungos atsakė visoje Europoje rinkdamos parašus, kad vandens tiekimas išliktų viešąja paslauga. Todėl reikalaujame, kad Lietuvos vandenys, kaip didžiausias Lietuvos turtas būtų išsaugotas, o juo naudotis laisvai galėtų ir ateities kartos.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?