Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” valdyba susitiko su EBPO koordinacinio centro atstovais

autorius Solidarumas
bambalas

2019 m. spalio 3 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdybos nariai susitiko su Nacionalinio koordinacinio centro pirmininku Andriumi Bambalu ir sekretoriumi Karoliu Kitovu. Nacionalinis koordinacinis centras (NKC) veikia prie Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerijos. Jo tikslas yra padėti Lietuvoje veikiančioms įmonėms laikytis atsakingo verslo elgesio, apibrėžto Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) gairėse.

Pernai Lietuvai tapus EBPO nare daug Lietuvos įmonių pradėjo save pristatyti atsakingo verslo atstovėmis, nes tai joms naudinga, kadangi atveria kelią dalyvauti tarptautinėse verslo grandinėse ir parduoti savo prekes aukštesnėmis kainomis. Išsivysčiusių šalių vartotojai yra turtingi todėl jiems svarbu ne tik kaina ir kokybė, bet taip taip pat ar tų prekių ar paslaugų tiekėjai veikia skaidriai, rūpinasi savo darbuotojais, saugo aplinką, gerbia moterų ir mažumų teises ir pn. Tai ypač svarbu Skandinavijos įmonėms.

NKC negali bausti tų įmonių, kurios apsiskelbusios savo internetiniame puslapyje, kad laikosi atsakingo verslo taisyklių, jas sulaužo ir elgiasi pažeisdamos etikos normas Tačiau NKC ekspertai, išnagrinėjęs tokį jų elgesį, gali paskelbti, kad ši įmonė klaidina, jog vykdo atsakingą verslą. Tai gali sutrukdyti tokiai įmonei parduoti savo paslaugas ar prekes EPBO šalyse ir pralaimėti kovoje su savo konkurentais, kurie teikia tas pačias paslaugas už tas pačias ar net didesnes kainas.

Gavę pranešimą apie neatsakingą įmonės, kuri skelbiasi atsakingo verslo įmone, elgesį, NKC ekspertai atlieka tyrimą. Tyrimo metu išaiškėjus, kad šie faktai pasitvirtino, NKC rengia apskritą stalą su darbdaviais ir darbuotojais ir bando spręsti susidariusias problemas. Jei įmonė jų nesprendžia, NKC viešai paskelbia, kad ši įmonė negali būti priskirta laikoma vykdanti atsakingą verslą. Tokią žinią dažnai džiaugsmingai išplatina šios įmonės konkurentai.

Andrius Bambalas nurodė, kad Lietuva pasirašiusi EBPO atsakingo verslo gaires ne tik turi skatinti atsakingą verslą, bet ir pati rodyti pavyzdį savo įmonėse. Todėl negali būti tokios padėties, kai valstybinėje įmonėje trukdoma veikti profesinei sąjungai ir neleidžiama pasirašyti kolektyvinių sutarčių.

Pastebejęs Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos informacinį leidinyje „Darbininkų balsas“ išspausdintą „Juodajį darbdavių sąrašą“ Andrius Bambalas atkreipė dėmesį, kad profesinės sąjungos galėtų pateikti į tą sąrašą patekusių įmonių klausimą svarstyti Nacionaliniam koordinaciniam centrui.

Daugiau apie Ncionalinio koordinacinio centro veiklą skaityti čia ir čia.

Daugiau apie EBPO atsakingo verslo gaires skaityti čia.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?