Statybininkų profesinė sąjunga „Solidarumas” rengia piketą prie Vyriausybės

autorius Solidarumas
stat pket

Šiandien, 9.30 val. Statybininkų profesinė sąjunga „Solidarumas“ rengia piketą „Statybininkų kortelę dabar, o ne po 3 metų” prie Vyriausybės, kuri savo posėdyje svarstys Statybininkų identifikavimo kortelės klausimą.

Statybininkų profesinė sąjunga „Solidarumas“ reikalauja, kad jau sukurta ir veikianti Statybinkų ID kortelė STATREG būtų nuo kitų metų privaloma visiems Lietuvos statybos sektoriuje dirbantiems darbuotojams.

Statybinkų ID kortelės STATREG įvedimas labai greitai ir stipriai sumažintų „šešėlį“ statybose, kuris yra didžiausias tarp Lietuvos ūkio šakų, padidintų biudžeto pajamas, nes užkirstų kelią nesąžiningiems darbdaviams nemokėti mokesčių, apgaudinėti vartotojus, o darbuotojams nemokėti sutarto darbo užmokesčio, manipuliuojant spragomis darbo apskaitoje.

Nereti atvejai, kai nesąžiningi darbdaviai padirbinėja darbuotojų parašus ir nesumoka sutarto statybininkams atlyginimo, o prokuratūra negali nustatyti šių parašų autentiškumo, nes jie yra per trumpi. Satybininkų ID kortelė STATREG leistų lengvai kontroliuoti darbo apskaitą virtualioje erdvėje ir užtikrintų teisingą apmokėjimą už viršvalandžius.

Neapsikentusios nesąžiningos konkurencijos, kai statybininkų neturinčios įmonės laimi konkursus siūlydamos mažiausias kainas, nes samdomiems darbuotojams atlyginimus moka „vokeliuose“ arba bankrutuoja, neatsiskaičiusios su statybininkais ir subrangovais bei palikusios vartotojams patiems tvarkyti jų padarytą broką, ir toliau veikia jau nauju pavadinimu, Lietuvos statybininkų asociacijai priklausančios įmonės pradėjo kurti Statybininkų ID kortelę, kuri išskaidrintų statybų verslą.

2014 m. Lietuvos statybininkų asociacija sukūrė Statybininkų identifikavimo kortelę STATREG, kuri yra nuolatos tobulinama. Ši kortelė sukurta kartu su statybininkus ruošiančiomis mokymo įstaigomis ir nevyriausybinėmis inžinierių, statybininkų ir kitomis su statybos sekturiumi susijusiomis organizacijomis galioja, bet nėra privaloma visiems statybininkams.

Trišalės tarybos posėdžiuose darbdavių atstovų ir profesinių sąjungų atstovai pritarė Statybininkų ID kortelės įdiegimui Lietuvos mastu, tačiau tam pasipriešino Aplinkos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės atstovai!

Pasirodo, kad Aplinkos ministerijos biurokratai patys nori sukurti kortelę, kuri jau yra sukurta, ir siekia, kad jiems tam būtų skirta mažiausiai po 200 000 eurų metams dvejų -trejų metų laikotarpiui!

Žinant, kad Lietuvoje ministerijos dažniausiai sugeba sukurti ne gerą produktą, o tik įsisavinti pinigus, tokie ministerijos atstovų siūlymai kelia įtarimų, kad atsakingi Lietuvos valstybės tarnautojai yra susiję su „šešėliniu“ verslu ir siekia mokesčių mokėtojų sąskaita neteisėtai praturtėti.

Lietuvos statybininkų asociacija paskaičiavo, kad įdiegus Statybininkų ID kortelę STATREG per mėnesį valstybės biudžetas iš „šešėlio“ surinktų mažiausiai 4 mln. eurų, o per metus – 48 mln. eurų.

Raginame Lietuvos Vyriausybę, kuri skelbia, kad kovoja su „šešėliu“, ne eikvoti lėšas jau sukurtai statybininkų kortelei kurti, o kuo greičiau visose Lietuvos statybose įdiegti Statybininkų ID kortelę STATREG, kuri leistų surinkti papildomų lėšų viešąjam sektoriui, „vaiko pinigams“ ir kitoms socialinėms programoms finansuoti bei apgintų darbuotojų ir vartotojų teises.

Statybininkų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?