Susitiko su Europos Komisijos atstovais

autorius Solidarumas
72978269 442849056586716 2280298570961649664 n

2019 m. spalio 22 d. Lietuvos profesinių sąjungų – Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirminikės pavaduotojai Jovita Pretzsch ir Rimtautas Ramanauskas, bei Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovai susitiko su Europos komisijos atstovais, kurie viešėjo Lietuvoje.

Susitikimo metu maloniai buvo prašoma atsakyti į keletą klausimų: kaip verinamas socialinio dialogo vystymąsis nuo 2018m., kaip jis gali būti sustiprintas, kaip aktyvios buvo profesinės sąjungos? Kokie yra didžiausi ekonominiai iššūkiai Lietuvoje, kokie turėtų būti Lietuvos Vyriausybės prioritetai sekančiais metais? Kaip vertinamos Europos komisijos rekomendacijos Lietuvai 2019m.?, kaip vyko profesinių sąjungų dalyvavimas Europos semestre? 

Europos komisijos rekomendacijos Lietuvai vertinamos pozityviai, nes parengtos, atsižvelgiant į realią Lietuvos situaciją, taip teigė susitikimo dalyviai. Lietuvos profesinė sąjunga ,,Solidarumas” nuolat kelia klausimą, kad išmokos žmonėms su negalia, senatvės ir našlių pensijos turi būti nuolat didinamos. Rekomendacijose Lietuvai keliamas klausimas, kad aplinkosaugos ir nekilnojamo turto mokesčiai yra maži, tačiau, kaip tik šiuo metu vyksta naujų mokesčių pristatymas ir diskusijos dėl jų.

Dėl dalyvavimo Europos semestre Europos komisijos atstovai klausė ar ekonomikos ir inovacijų ministerija dalinosi informacija ir konsultavosi su Lietuvos profesinėmis sąjungomis. Deja, bet informacija tik skleidžiama, bet su profesinėmis sąjungomis nesikonsultuojama.

Dėl socialinio dialogo dalyvių nuomonės buvo įvairios: dialogas vyksta tik aukščiausiame lygmenyje, pasirašytas nacionalinis susitarimas, tačiau įmonių lygmenyje labai trūksta socialinių partnerių kompetencijų ugdymo. 

Jovita Pretzsch

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?